Според най-новите препоръки за здравословно хранене, препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 2300 милиграма (1 чаена лъжица). Въпреки това, данните показват, че неговото количество достига до 3400 милиграма (близо 1 1/3 чаена лъжица). Прекомерният прием на сол може да причини хипернатриемия и да доведе до други сериозни здравословни проблеми с течение на времето. Представяме ви списък с най-често срещаните признаци, които показват, че трябва да намалите употребата на този натурален продукт.

1. Подуване

Ако забележите подуване на пръстите и краката или подпухване на очите рано сутрин, тогава има голяма вероятност да сте прекалили с консумацията на сол. Състоянието, което се характеризира със задържане на вода в резултат на висок прием на натрий, се нарича едема и трябва да бъде третирано с много стриктна диета.

2. Прекомерна жажда

Натрият, съдържащ се в солта, помага за балансиране на течностите в организма. Когато приемате прекалено много от него, вашето тяло започва да се нуждае от повече вода, за да пречисти системата, така че мускулите и другите органи да работят правилно. По този начин коригира съотношението на натрий и течности. И следователно, нормализира основните жизнени дейности.

Запомнете, че отказът от консумация на вода може да доведе до изтегляне на течностите от клетките, последвано от дехидратация.

3. Промени в уринирането

По принцип, натрупването на натрий в тялото предизвиква сериозни промени в уринирането, които могат да се появят поради две причини:

Прекомерната консумация на сол кара бъбреците да работят по-усърдно, за да я премахнат от организма. Това може да доведе до бъбречни заболявания, които се характеризират с често отделяне на урина - бледа или прозрачна.

Понякога натрупването на натрий в тялото се дължи на загуба на течности, което води до дехидратация. Наблюдава се намалено производство на урина и промяна на нейния цвят - той става тъмножълт.