Изследователи от университета на Британска Колумбия установиха, че свиренето на музикален инструмент повишава успеха по аритметика, биология, химия и физика.

Защо музиката улеснява ученето? Много просто - тя дава умения, които могат да се прехвърлят. Овладяването на инструмент може да е много трудно. Затова е необходимо детето да се научи да чете ноти, да развие координацията си между очи, ръце и мозък, да усъвършенства слуховите си умения, а също и да развие умения за работа в екип. Всичко това подобрява когнитивните способности, концентрацията и ефективността.

Питър Гузуасис от университета на Британска Колумбия е обхванал в изследването си повече от 100 000 канадски ученици, явявали се на междинни матури. Около 13% от тях изучавали музика. Те се оказали средно с година по-напред в знанията си от връстниците си.

Ако все още не сте убедени, че детето ви трябва да може да свири на музикален инструмент, вижте още няколко предимства на музикалните уроци:

Подобрява физическата форма

Свиренето на инструмент се базира на комбинации от множество сложни движения, които развиват фината и грубата моторика. При някои инструменти ръцете се движат в синхрон, при други са в съвсем противоположни посоки. Могат да участват и други части на тялото, като устата или краката. Да поддържаш ритъм с едната ръка, докато свириш мелодия с другата, а през цялото време очите ти да следят едновременно нотите на листа и ръцете ти върху инструмента, изисква невероятна координация и мобилизация на цялото тяло. Това може да се окаже полезно при други занимания като спорт и танци.

Подобрява социалните умения

Оркестърът (или хорът) е умален модел на обществото и може да даде на детето ви ценни уроци за общуване в група. Там то ще се научи да си сътрудничи и партнира с другите и да работи в екип, ще осъзнае ролята си в големия колектив. В тази творческа среда, която обединява различни деца в името на общ проект, е много лесно да създадеш и запазиш приятели, които споделят съдбата ти и те разбират. Дори индивидуалните занятия могат да подобрят уменията за общуване.

Учи на дисциплина и постоянство

Малко музикални произведения могат да се изсвирят перфектно от първия път. Повечето и след петдесетия опит звучат не съвсем както трябва. Това дава няколко житейски урока на детето още от най-ранна възраст. Първо, за да успеем, се изискват постоянство и упоритост. Второ, неуспехът не е фатален. Той се случва на всички и можем да го превъзмогнем с амбиция, увереност и много труд. Колкото по-рано осъзнаят това, толкова по-лесно и мотивирано ще се справят с всяка пречка пред себе си. В този ред на мисли, ученето на инструмент ще им помогне и да си поставят реалистични краткострочни и дългосрочни цели и да се придържат към тях.