Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър достигнаха до заключението, че преди милиони години развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека.

В самото начало маймуните не са били способни да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Само един вид от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Според Дънбар и Хокингс именно етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. 

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората, допълва БТА. Авторките на научния труд "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка“  припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира.

Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.