Учени от университета на Колорадо, САЩ, установиха, че при продължително готвене на хранителните продукти отделя огромни нива на потенциално опасни частици във въздуха.

Оказва се, че печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци, увеличава микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над нивата по мръсните лондонски улици. Дори и нещо най-обикновено, като препичането на филийка, може да замърси въздуха над безопасните нива.

Учените все пак уточняват, че ефектът от натрупването е временен. Въпросът обаче как точно прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща мазнина се отразяват върху здравето, остава.

Готвенето, почистването и продуктите за лична хигиена като дезодоранти водят до изпускане на малки частици в атмосферата, които се свързват с различни проблеми - от болести на сърцето и дихателните пътища до психични разстройства, допълва БТА. Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е участвала в екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас за наблюдаване на скритите домашни заплахи. В рамките на проекта учените готвили цял ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия, като английска закуска или запържени зеленчуци.

Със сложно оборудване те отчели как нивата на замърсителите се покачват, докато брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За осем часа нивата на фините прахови частици се увеличили над 10 микрограма на кубичен метър, а един час са били над 200 микрограма на кубичен метър. 

"Това е сравнимо с въздуха в много замърсен град", каза д-р Ванс. Резултатите не трябва да обезкуражават хората на готвят на закрито, но е по-добре да се взимат предпазни мерки. Аспираторът над печката намалява много вредните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.