Нашият мозък също обича да похапва. В случая обаче - той предпочита силното гориво. А именно - антиоксиданти, качествени мазнини и малки, но равни дози от добрите въглехидрати.

Например...

Gallery
Боровинки

Съдържат много фибри и малко захари, затова могат да се ядат и от диабетици. Това е може би най-добрата мозъчна храна на земята – тя намалява риска от алцхаймер, подобрява способността за учене и движение и е страшен враг на стреса. Избягвайте обаче сушените боровинки и конфитюрите.

ADragan / Shutterstock

Gallery
Авокадо

За да имате енергия, започнете деня с бомба от висококачествени белтъчини и полезни мазнини. Авокадо и бъркани яйца е идеалната енергийна закуска, а ненаситените мазнини ще помогнат на кръвта ви да циркулира по-добре и да поддържа мозъка ви свеж и бодър.

Nataliya Arzamasova / Shutterstock

Gallery
Дива сьомга

Омега-3 мастните киселини са ключови за мозъка ви. Те подобряват бодростта и паметта, намаляват риска от дегенеративни болести, повишават настроението и борят депресията, тревожността и хиперактивността. Идеалният източник е дивата сьомга.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Ядки

Те съдържат белтъчини, много фибри и добри мазнини. За бърза енергийна инжекция, която няма да ви остави изтощени по-късно, ядките са по-добро решение от захарта и кафето. Сложните въглехидрати ще ви оживят, а мазнините и белтъчините ще ви помогнат да работите дълго и плодотворно. Ядките съдържат и много витамин Е, който е ключов за способността ни да обработваме информация. Кралят на ядките? Това е бадемът!

Снимка: Shutterstock

Gallery
Кафе

Очите не ви лъжат. Кафето наистина е добро за мозъка. Знаете ли, че то съдържа много фибри? Те ще балансират сърдечно-съдовата ви система. Всички знаем освен това, че кафето ни държи будни и ни зарежда с краткосрочна, но мощна енергия. Номерът е обаче да не пием повече от 3-4 чашки на ден. И то без захар! Ако не ви се пие, дъвчете кафеени зърна – те са една от най-здравословните закуски на света.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Семки

Слънчогледови, сусамови, ленени – всички те съдържат подсилващи мозъка минерали като магнезия.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Овесена каша

Почистващата четка на природата е жизненоважна за здравето на кръвоносните ни съдове, което от своя страна води до здрав мозък. Овесените ядки ни предпазват от раздразнителност и рязък спад на енергията.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Чай

Попарвайте го на листенца, а не на пакетчета, за да усетите пълната му сила. Но не прекалявайте – 2-3 чаши на ден са достатъчни.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Боб

Мозъкът използва цели 20% от изяжданите въглехидрати и обича да го снабдявате редовно. Тъжно е, че много хора забравят ползата от бобовите култури. Те са скромни, но много „умни”. И изключително евтини за количествата витамини, минерали, фибри и въглехидрати, с които ви снабдяват. Бобът изпраща постоянен поток от глюкоза право към мозъка ви, а това означава енергия и бодрост цял ден.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Кафяв ориз

Той е идеален за хора, чувствителни към глутен и поддържа отлично циркулацията на кръвта към главата.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Шоколад

Е, слава Богу! Греховната сладост също си е намерила място сред най-умните храни. Тя съдържа съединения, които подобряват мозъчните функции, както и идеалната доза кофеин. Освен това ни кара да се чувстваме щастливи. Какво по-добро?

Снимка: Shutterstock

Gallery
Стриди

Аристократично лакомство, богато на селен, магнезий, белтъчини и още няколко вещества, без които мозъкът не може. Проучвания показват, че мъжете, които ядат много стриди, подобряват резултатите си на тестове за интелигентност, както и настроението си!

Снимка: Shutterstock

Gallery
Яйца

Те дават енергия на мозъка ни с часове, а селенът в тях ни оправя настроението. При това учените опровергаха вредата им, свързана с „лошия” холестерол.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Риба тон

Тя съдържа повече витамин В6 от всяка друга храна. Този витамин е пряко свързан с паметта, заучаването и дългосрочното мозъчно здраве. Витамините от В група са ключови и в балансирането на настроенията ни.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Зехтин

Не обръщайте гръб на мазнините. Нискомаслената диета не е толкова здравословна, колкото много от нас си мислят. Всъщност, ако избягваме мазнините ще усетим, че умът ни се замъглява, настроението ни се понижава и спим по-зле. Хората, които се лишават от тях, имат 75% по-висок риск от дегенеративни мозъчни заболявания! Самият мозък съдържа огромно количество мазнини. А една от най-полезните е студено пресованият зехтин. С него трудно ще прекалите!

Снимка: Shutterstock

Gallery
Чесън

Колкото по-пресен, толкова по-добре! Чесънът е едно от най-мощните оръжия в хранителния арсенал, и то не само заради миризмата. Яжте толкова, колкото любимият ви може да понесе. Той намалява лошия холестерол и защитава мозъка от процесите на остаряване.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Домати

Те съдържат антиоксиданта ликопен, който е особено благоприятен за мозъка и дори забавя деменцията. За да си го набавите обаче, трябва да сготвите доматите – така се оказва, че дори кетчупът е добър за ума!

Снимка: Shutterstock

Gallery
Какао

Точно така, шоколадът влиза два пъти в списъка. Какаовите зърна са сред петте най-добри храни за мозъка заедно със сьомгата и боровинките.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Листати зеленчуци

Спанак, зеле, маруля – каквото ви харесва, само да е всеки ден. Някои народи като американците имат масов недостиг на желязо, което води до умора, замъглено мислене и други проблеми с паметта. А няма по-богати на желязо от зелените листати зеленчуци.

Снимка: Shutterstock