Докато преминаваме през различните фази от своя живот, нашите характери претърпяват множество трайни промени. Това е част от човешкия живот и никой не може да го избегне, дори и да се опитва.

Някои може да останат в дадена фаза по-дълго от други. Интересно е също така, че тези житейски фази не зависят от възрастта на човека. Може да влезете в тях във всеки един момент от живота си. Според Карл Юнг, психиатър и психоаналитик от Швейцария, една от най-влиятелните фигури в областта на психологията, тези фази зависят от нашите индивидуални характери и пътищата, по които ни е отредено да поемем.

За да разберете в коя фаза от живота си сте навлезли, разгледайте символите на илюстрацията по-горе и изберете онзи, който най-добре резонира с вас. Не анализирайте твърде много формите. Доверете се на интуицията си.

Ето какво означава вашият избор.

1. АТЛЕТЪТ

Атлетът е фазата в живота ни, когато сме най-погълнати от себе си. Всички познаваме хора, които никога не са мръднали от тази фаза, или често пъти се връщат към нея. От четирите етапа, този е най-незрелият. Характеризира се с обсебеност от нашите физически тела и външен вид - като тинейджърски, преминаващи покрай огледало.

Фазата на Атлета може да бъде нарцистична, но и самокритична, да се отличава с липса на самочувствие. Въпреки че това са две крайности, те вървят ръка за ръка по време на този етап. Или егото на човека е твърде голямо, или му липсва самочувствие. Хората във фазата на Атлета не престават да мислят за външния си вид и дали не са допуснали грешка в начина, в който са решили да се представят пред околните.

Хората, които навлизат в тази фаза, обикновено са тийнейджъри, но това важи и за онези, отгледани от нарциси. Първите са по-склонни да се обсебват от самите себе си, докато последните често се самокритикуват.

2. ВОИНЪТ

Когато хората се отърсят от фазата на атлета, те обикновено навлизат в тази на воина. Тя се отличава с повече зрялост – хората научават, че действията им имат последствия и те носят отговорност за хората около себе си.

Започваме да си определяме целите, които искаме да постигнем и суетата от фазата на Атлета започва да избледнява. Сега започват борбите в живота ни, пред които началото на зрелостта ни изправя. През фазата на Воина най-често преосмисляме целия си живот и "преоткриваме" себе си - кои сме и за какво сме тук.

Малко по малко плановете ни за бъдещето започват да изкристализират. Израстваме личностно. Даваме всичко от себе си, за да постигнем своите планове, а знанието, която научаваме в тази фаза, ще бъде от изключително значение за в бъдеще.

3. ДЕКЛАРАЦИЯТА

Когато фазата на Воина в живота ни е към своя край, ние се оказваме с въпроса: "Какво съм направил за другите?" Вашите фокуси се пренасочват от личните постижения, към осъществяване на цели, касаещи живота на другите хора. Този етап често се корелира с родителството, защото ваша цел става осигуряването на по-добър живот на децата ви и всичко, което е необходимо, за да се случи това. За много хора се характеризира и с желанието за предаване на завет, наследство и оставянето на отпечатък в света. Сега е време да се помисли върху това, което сте постигнали, и как можете да продължите да се движите напред - не само вие, но и близките ви. В сравнение с фазата на Атлета, това е огромна крачка напред в зрелостта.

4. ДУХЪТ

Последната фаза от живота е духовната, когато осъзнаваме, че ние сме повече от това, което сме натрупали - било то пари, приятели, притежания, добри дела, или постижения в живота. Ние сме духовни същества. Ние осъзнаваме, че сме божествени същества в пътуването на живота, че няма реално начало и край. Фазата на Духа се характеризира с чувство за "излизане от собствения ум" и се фокусира върху това, което ни чака отвъд нашите физически възприятия. Философът Лао Дзъ, задава въпрос преди повече от 2500 години, който перфектно описва фазата на Духа: " Можете ли да се дистанцирате от своя собствен си ум и по този начин да разберете всичко? Да раждаш и да подхранваш, без да притежаваш;  да действаш без никакви очаквания;  да водиш напред, без да се опитваш да контролираш: това е най-висша добродетел ."