Дървеният саркофаг на Тутанкамон е открит още през далечната 1922 г. Чак сега обаче той бе изпратен за реставрация в специална лаборатория на Големия египетски музей, недалеч от пирамидите в Гиза

Генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири отбеляза, че решението за транспортирането на саркофага от Луксор в новия музей е взето от комисия по древноегипетските паметници.

„Доставеният в Кайро артефакт е сериозно повреден. Специалисти откриха цепнатини в горния му позлатен слой”, заяви директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан. Той допълни, че дървената конструкция на саркофага трябва да бъде укрепена, допълва БТА. Транспортирането на безценния товар от Луксор премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори, той бе охраняван от полиция по пътя му до музея.

Дървеният саркофаг ще бъде изложен в Големия египетскимузей заедно с по-известните златни саркофази от „колекцията Тутанкамон”, които се съхраняват в Националния египетски музей на площад Тахрир в центъра на Кайро. Новата експозиция в музея на платото Гиза за пръв път ще обедини въпросните ценни експонати.

Египтолози наричат „колекцията Тутанкамон” артефактите, открити от британския археолог Хауърд Картър (1874 - 1939) в неразграбената гробница на младия фараон Тутанкамон в Долината на царете, близо до град Луксор през 1922 г.