Американският академик Реймънд Смълян е известен както с математическите си трудове, така и с множеството си книги, пълни с парадокси и гатанки.

В следващите редове ще ви представим 10 от тях. Можете ли да ги разрешите успешно?

1. Портрет

Хората питат един мъж: „Кой е на портрета?“. Той отговаря – „Израснах сам. Но бащата на човека на портрета е синът на моя баща.“ Чий е този портрет?

2. Странна присъда

Съдят двама души. Единият е признат за виновен, другият – за невинен. Съдията обаче освобождава и двамата. Как можете да обясните тази странна присъда?

3. Семейни връзки

Двама индианеца седят на малка греда. По-ниският е родственик на сина на по-високия, въпреки че по-високият не е негов баща. Как можете да обясните това?

4. Асансьорът

Един човек живее на 25-ия етаж в 30-етажна сграда. Когато се прибира вкъщи, взима асансьора до 24-ия етаж, след което качва останалото разстояние пеша. Защо не ползва асансьора директно до 25-ия?

5. Монетите

На масата има две монети с обща стойност 15 стотинки. Едната от тях не е 5 стотинки. Какви точно са монетите?

6. Католикът

Това е въпрос за онези от вас, които познават малко или много католицизма. Може ли католик да се омъжи за сестрата на неговата вдовица?

7. Охлювът

Охлюв може да обиколи един стадион по часовниковата стрелка за 1,5 часа. Същият маршрут наобратно обаче му отнема 90 минути. Можете ли да обясните тези различни резултати?

8. Колко струват птиците?

В магазин за домашни любимци една голяма птица е два пъти по-скъпа от някоя по-малка. Жена купува 5 големи птици и 3 малки. Ако е била купила 3 големи и 5 малки, е щяла да похарчи 20 долара по-малко. Колко струва една птица (и голяма, и малка)?

9. Печалба

Стоков брокер купува акции за 7 долара и ги продава за 8. След това купува същите акции за 9 и ги продава за 10. Колко пари е изкарал?

10. Мечешкият кожух

Ловец се намира на 100 метра на юг от една мечка. Придвижва се на 100 м на изток, обръща се на север, стреля в тази посока и убива животното. Какъв цвят е кожуха на мечката?

Ще намерите отговорите на следващата страница.