Не може, разбира се, да се намери универсален отговор на въпроса за това защо така се получава. Но можем да се вслушаме в някои подсказвания - например, на астролозите, които са наясно с "болезнените точки" на представителите на различните знаци на Зодиака.

ОВНИТЕ често биват подведени от своя инат. Като че ли представителите на знака обикновено са добре осведомени за тази своя черта и биха могли да предприемат нещо, за да се справят с нея. И те се стараят да го направят! Правят отстъпки, опитват се да избегнат споровете, крият раздразнението си - но само за да избухнат след това. "Колко може да продължава това?!" - казва Овенът и си тръгва по своя път, оставяйки партньора си в недоумение. 

Какво може да направи Овенът? Да се научи как се водят конструктивни преговори. Помнете, че вие не сте длъжни да отстъпвате във всичко или да жертвате онова, което е важно за вас. Трябва да бъдете готови да обясните своята гледна точка и да чуете аргументите на партньора си, а чак след това да вземате решения.

ТЕЛЦИТЕ могат да се изложат поради способността си винаги да запазват спокойствие (често пъти само външно) и доволен вид. Гледайки представителите на знака почти е невъзможно да се досети човек, че в живота им нещо не върви както трябва. Обикновено това не е чак толкова зле: имиджът на успешен човек помага отлично в много неща, но става сериозен проблем, когато става дума за близки отношения. Партньорът не може правилно да оцени вашите реакции, да разбере дали се нуждаете от помощ и подкрепа, комфортно ли се чувствате в отношенията или мечтаете за някакви промени. 

Какво могат да направят Телците? Те трябва да се учат да показват своите слабости и да споделят чувствата си, и още - да се доверяват на партньора си. Вие сте силна личност и можете сами да се справяте с всички трудности, но не е добре да го показвате с целия си вид, иначе човекът до вас ще се чувства ненужен.

БЛИЗНАЦИТЕ страдат не от собственото си непостоянство, както човек би си помислил, а от това, че околните не разбират целостта на тяхната многостранна личност. За непредсказуемите постъпки на Близнаците винаги има причини, и ако човек се ориентира в тях и ги разбере, характерът на представителите на знака веднага става разбираем и цялата противоречивост на тяхната натура намира обяснение. Проблемът е в това, че на самите Близнаци това не е особено интересно, а за техните близки задачата е обикновено твърде сложна; и така започва отчуждаването. 

Какво могат да направят Близнаците? Помнете, че вашият партньор повече от вас се нуждае от постоянство и предсказуемост. Създавайте общи традиции и ги спазвайте, придържайте се към договореностите и изявявайте своята противоречива и артистична натура не в романтичните отношения, а в други сфери.

РАЦИТЕ често пъти стават жертва на собствената си миролюбивост. Те наистина искат на всички да им бъде хубаво (и на тях - също), затова избягват споровете, но в своята грижа за всеобщото благополучие забравят за здравия смисъл, пък и за потребностите на околните - също. Ракът се старае, не получава за това награди и се обижда, после се старае още повече, и така, докато остане съвсем без сили. Когато обемът от неоценени жертви достигне критична точка, отношенията стремително се развалят, окончателно и необратимо. 

Какво трябва да направят Раците? Да се примирят с мисълта, че понякога не е възможно да се намери решение, което да бъде добро за всички. И още - да се научат да не превръщат дребните разногласия и спорове в големи драми, за които би трябвало да се тревожи човек, и да се карат, без да обиждат партньора си, като не забравят, че двамата се обичат.

ЛЪВОВЕТЕ като че ли не правят нищо специално и в това е техният основен проблем. От една страна, представителите на знака разбират, че в отношенията те не са сами и не би било зле да отделят внимание и на партньора си и да му дават възможност да се прояви. От друга страна, това кой знае защо изобщо не им се получава. Възможно е, проблемът да е в мащабната личност на Лъва, която потиска онези, които не са така твърди, или защото до Лъва всеки е втори, не толкова значителен и важен. За мнозина тази роля е непоносима, затова и отношенията се развалят.

Какво могат да сторят Лъвовете? Да отстъпват. Да позволяват на партньора си да се изяви, при това най-добре именно в онези сфери, където той е по-силен от вас. Да признава заслугите на човека, когото обича (желателно е да го казва високо и публично), да отстъпва в сянка, като демонстрира своето уважение.

ДЕВИТЕ разрушават отношенията си със собствения си интелект. Не, те не притискат с него партньора си, принуждавайки го да си тръгне. Те рационализират всичко, което се случва в двойката, оперирайки с безжалостна логика. В човека, когото Девата обича, се появява усещането, че не просто го виждат до дъно, а че го разглеждат постоянно в микроскоп и никакви слабости и недостатъци не остават незабелязани. Отначало партньорът иска да бъде идеален, за да не разочарова Девата, а след това се уморява, започва да се нервира и ядосва или просто се отчуждава.

Какво може да направи Девата? Първо, да се постарае поне понякога да прекъсва своята романтично-аналитична дейност, за да може и партньорът, и тя самата да си починат от нея. Второ, да показва на човека, че го обича такъв, какъвто е, и забелязаните несъвършенства да не влияят на чувствата й.