Множество изследвания са доказали, че решаването на загадки и пъзели е изключително полезно за мозъка ви.

Това помага на ума ви, подобрява паметта и ви учи да обръщате внимание на малките подробности. Освен това е и забавно.

Ето защо решихме да ви подготвим тези 8 предизвикателни загадки.

Прочетете цялата информация, отговорът често е пред очите ѝ. В някои загадки умишлено има повече информация, отколкото ви е необходимо. Просто трябва да отсеете есенцията.

Успех!

1. Мистерията със свещта

Някога един старец и неговите 3 дъщери живеели в едно село. Един ден старецът се разболял тежко и Смъртта дошла да го прибере. Най-голямата дъщеря поискала Смъртта да остави баща й да живее още 2 години и Смъртта се съгласила. 2 години по-късно Смъртта се върнала, този път втората дъщеря се помолила на Смъртта и тя пожалаила старежа за още 1 година.

Година по-късно Смъртта се завърнала и най-малката дъщеря запалила свещ и помолила Смъртта да позволи на баща й да живее, докато свещта в ръката й изгори. Смъртта се съгласила. Смъртта никога не се е върнала.

Въпрос: Как се е случило това?

2. Тайната на стълбата

Снимка: Nomad_Soul / Shutterstock

Павел стои на 25-метрова стълба.  Подхлъзва се и пада на земята, но нито умира, нито се наранява сериозно.

Въпрос. Как е възможно?

3. Мистерията на монетите

Източник: Shutterstock

Имате 2 кофи с вода, в първата кофа температурата на водата е 25ºC, във втората кофа водата е 25ºF. Вие пускате монета във всяка кофа от една и съща височина и те падат във вода по едно и също време.

Въпрос: Коя монета се докосва до дъното на кофата?

4. Мистерия с лилиите

В едно езеро растат водни лилии. Те растат доста бързо, удвоявайки разпространението си всеки ден. Ще им трябват 48 дни, за да покрият езерото напълно.

Въпрос: За колко дни ще покрият половината от езерото?

5. Мистерията с ябълката

В една стая има 10 души и всеки човек може да види цялата стая и всички останали. Искате да поставите ябълка, така че всички, освен един човек, да могат да я видят.

Въпрос: Къде бихте поставили ябълката в стаята?

6. Две коли

Източник: Shutterstock

Имате 2 коли, синята се движи с 60 км / ч, а червената с 40 мили / ч. И двата автомобила тръгват едновременно, но в определен момент се разминават.

Въпрос: Как е възможно това?

7. Мистерията с ябълковото дърво

Източник: GraphicsRF / Shutterstock

Две приятелки Ан и Мери отиват на разходка. Изведнъж завалява силен дъжд, момичетата виждат изоставена къща и решават да се подслонят. Когато дъждът спира, приятелките са сухи, но много гладни. Така че те са тръгват в различни посоки да търсят плодове.

Ан открила ябълково дърво, но когато изяла една ябълка, се преврърнала в дърво. Половин час по-късно Мери отишла на същото място и чула някой да казва: “Твоята приятелка се е превърна в дърво, трябва да я намериш, за да я върнеш обратно. Имаш само един шанс. Ако се объркаш, приятелката ти ще остане вечно дърво.”

Въпрос: Как може Мери да разбере кое дърво е нейната приятелка?

8. Къде би друсало най-малко?

Източник: Zeynur Babayev / Shutterstock; Адаптация: Obekti.bg

9.

10.

Източник: Cernecka Natalja / Shutterstock

11.

Ще намерите отговорите на следващата страница.