Лекари постигнаха невъзможното - те успяха да разделят успешно 3-годишните бразилски близнаци Бернардо и Артур Лима, съединени в главата, с помощта на виртуалната реалност. 

Невероятната операция е извършена в Рио де Жанейро (под ръководството на болницата "Грейт Ормънд Стрийт" в Лондон). Това е шестата успешна процедура по разделяне на сиамски близнаци, свързани в главата, и безспорно една от най-сложните, извършвани някога.

Това, което я прави толкова тежка, е, че мозъците на мъничетата са били буквално слети и са споделяли няколко ключови кръвоносни съда. Други експерти са отхвърляли възможността за хирургическа намеса, тъй като рисковете са били твърде високи.

Това обаче не сломява сегашните лекари. Те се подготвят месеци наред, като тестват различни хирургически техники в сферата на виртуалната реалност и по-конкретно - в проекции на мъничетата, базирани на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Именно така те успяват да формират работещ план, който в края на краищата осъществяват в ремките на цели 7 операции (само последните две траят общо 33 часа). В медицинския подвиг пък са участвали повече от 100 души медицински персонал, ръководен от неврогирурга Нур ул Оуасе Джелани от болницата "Грейт Ормънд Стрийт" (и съосновател на благотворителната организация Gemini Untwined), както и от д-р Габриел Муфарей, ръководител на педиатричното отделение към института за мозъчни изследвания "Пауло Ниймайер".

Д-р Джелани определя интервенцията като "нещо космическо". Той споделя, че за първи път хирурзи от различни държави са носили слушалки и са оперирали заедно в една и съща "стая с виртуална реалност".

Снимка: Geminin Untwined

"Това е просто прекрасно. Наистина е чудесно да видиш анатомията и да направиш операцията, преди да изложиш децата на какъвто и да било риск", казва д-р Джелани. 

Медикът споделя, че предишните неуспешни опити за разделяне на момчетата означават, че анатомията им е усложнена от белези и той е бил "наистина притеснен" от рискованата процедура.

Д-р Джелани добавя, че кръвното налягане и сърдечният ритъм на момчетата са били изключителни високи - нещо, което принципно е нормално при всички сраснали близнаци след разделянето. Четири дни по-късно обаче - когато мъничетата са се събрали и са докоснали ръцете си - тези стойности са се нормализирали.

че както при всички сраснали близнаци след разделянето,

Момчетата най-накрая могат да се хванат за ръчичка. <3 Снимка: Geminin Untwined

Близнаците се възстановяват добре в болницата, но преди да бъдат изписани, им предстои 6-месечна рехабилитация.

"Това е първата операция с подобно ниво на трудност, извършвана в Латинска Америка", допълва д-р Муфарей.

"Откакто родителите на момчетата напуснаха своя дом в щата Рорайма и пристигнаха в Рио [де Жанейро], за да потърсят помощ - преди повече от 2 години и половина - те се превърнаха в неразделна част от нашето семейству тук в болницата. Изключително радостни сме, че операцията премина добре и че нейният резултат ще промени живота на момчетата и тяхното семейство [към добро]", казва още той.

Източник: IFLScience