2-годишно момченце проявява признаци на пубертет – окосмения по гениталиите и развиване на по-голям пенис – след излагане на тестостероновия гел на баща си. Макар и рядък, този проблем е документиран няколко пъти в медицинската литература.

В интервю за Insider майката на момчето от Брайтън, Великобритания, забелязва проблема, когато синът ѝ пораства доста повече, отколкото предполага възрастта му.

„Знаех си, че не е нормално – казва Ерика Браунсел. – Той получаваше масивни и продължителни ерекции, а ръста и теглото му бяха много над обичайните.“

„На 1 годинка тежеше 12 кг и между 12-ия и 18-ия месец наддаваше ежемесечно по 0,9 кг. Това не бяха мазнини, а само мускули.“

Кръвните тестове показват, че момчето има изключително високи нива на тестостерон – основния полов хормон при мъжете, който се увеличава драматично през пубертета. Лекарите отхвърлят типичните причини за това състояние, като например проблеми с ендокринната система или генетична аномалия, но не успяват да диагностицират детето.

„Беше изключително страшно – добавя Браунсел. – Никой, изглежда, не можеше да разбере какво се случва.“

Впоследствие един от лекарите предполага, че детето може да е било изложено на изкуствено лечение с тестостерон. Оказва се, че Питър, неговият баща страдал от сложно заболяване на тестисите и в продължение на няколко години нанасял всеки ден тестостеронов гел по кожата си.

Принципно тестостероновият гел се нанася по рамената, горната част на ръцете и корема, като хормонът се абсорбира от кожата. Изглежда, че 2-годишното момче е влязло в контакт с гела по кожата на баща си.

Сега, след своите премеждия, Браунсел се бори да се включат предупреждения с удебелен шрифт върху опаковките на тестостероновите гелове във Великобритания, а самите листовки да подчертават рисковете от лечението.

Съществуват редица медицински доклади, които разказват за сходни проблеми. През 2007 г. лекари в Алабама съобщават, че 16-месечно дете се окосмява около гениталиите, развива необичайно голям пенис и има чести ерекции. И в този случай се оказва, че то е било изложено неумишлено на тестостероновия гел на баща си.

Друг сходен случай е документиран през 2008 г. в Тексас. 2-годишно дете, чийто баща ползва нанасяща се по кожата тестостеронова добавка, започва да се окосмява около гениталиите.

Тези медицински доклади също изтъкват, че е необходимо производителите на подобни гелове и кремове да подчертават ясно потенциалните рискове от употребата им (особено около деца).

Източник: IFLScience