Днес ни очаква т.нар. розова Луна – не я пропускайте!

19 април 2019 г., 14:18
319

Снимка: Shutterstock

Любителите на астрономическите явления очакват ново събитие тази нощ - априлската пълна Луна, известна още като Розова Луна. 

Въпреки че името предполага да видим спътника на Земята в необичайно нежни отенъци, всъщност няма да е така. Тя се нарича "розова", защото в древни времена се давало име на пълнолунието в зависимост от месеца през годината, за да бъдат следени различните сезони. Кръщавали луната според това, което е най-характерно за сезоните. 

Луната през април е "розова" заради цвета на дивия земен флокс, едно от ранните пролетни цветя. Той цъфти в розово по това време. Цветето е разпространено в САЩ и Канада. Индианците наричали луните така, за да могат да следят графика си за събиране.

Априлското пълнолуние се нарича още "тревно" или "яйчено".

Пълнолунието започва на 19 април в 12,12 ч. по Гринуич, около 13 ч. ще е за Франция, Италия и Испания и около 14 ч. за Източна Европа. В източните части на САЩ и Канада ще е в 7,12 ч., а в Китай - вечерта, като ще започне в 16 ч. следобед, посочва БТА.

Това е четвъртото пълнолуние за годината, след "Вълчето" през януари, "Снежното" през февруари и "Червеевото" през март. Следваща ще бъде Цветната Луна - на 18 май, предава Си Ен Ен. 

Мениджър Нюз

Ключови думи:
Коментари