След 21 години брак жена ми поиска да заведа друга жена на вечеря и кино. Каза ми: “Обичам те, но знам, че и тя те обича и ще се зарадва изключително много да прекара известно време с теб!” Другата жена, която съпругата ми искаше да изведа, беше моята майка, която - вдовица от 19 години, но естеството на работата ми и трите ми деца ми позволяваха да я посещавам само от време на време. Вечерта й се обадих, за да й предложа да отидем на ресторант и след това на кино. “Какво е станало, добре ли си?” – попита ме тя.

Майка ми е такъв тип човек, за който обаждане късно вечерта или изненадваща визита е знак за лоши новини. “Мислех си, че ще е прекрасно ако прекараме малко време заедно. Само двамата” – й казах Аз. Тя се замисли за момент: “С най-голямо удоволствие!”

Този петък, след работа, докато карах към дома й, за да я взема бях малко нервен. Когато пристигнах с изненада открих, че тя също изглеждаше леко притеснена. Чакаше ме пред вратата, облякла палтото си. Беше си направила прическа и беше облякла роклята, която носеше, когато празнува последната годишнина от сватбата си.

“Казах на приятелките си, че ще излизам със сина си и те всичките бяха впечатлени” – каза ми тя, докато се качваше в колата. “Нямат търпение да им разкажа как е минала срещата ни.”

Отидохме в ресторант, който въпреки, че не беше много елегантен беше приятен и уютен. Майка ми ме хвана под лакътя, сякаш беше Първата дама. След като се настанихме на масата, трябваше да прочета менюто. Зрението й беше отслабнало и можеше да чете само написани с голям шрифт. Бях преполовил менюто, когато повдигнах поглед за момент и видях Мама седяща там, с очи вторачени в мен. Устните й бяха разтегнати в носталгична усмивка. “Аз бях тази, която трябваше да чете менюто, когато беше малък” – каза тя. Аз отвърнах: “Значи е време да се облегнеш на стола, да се отпуснеш и да ми позволиш да ти върна услугата!”

По време на вечерята водихме приятен разговор. Все за обичайни неща, засегнахме всички случки и по-важни моменти, които ни се бяха случили наскоро. Говорихме толкова дълго, че изпуснахме филма. Когато я оставях пред нейната къща тя ми каза: “Ще изляза с теб отново, но само ако ме оставиш да те поканя.” Казах й, че съм съгласен.