Дали хората са по-скоро честни или не? Фундаментален въпрос, който не спира да вълнува човечеството. Учени си поставиха за цел да намерят отговор с мащабен експеримент. За целта изследователите "изгубиха" 17 000 портфейла в 355 градове от 40 страни по света. Резултатът е обнадеждаващ: експериментът показва, че хората са по-скоро склонни да върнат изгубен портфейл, ако в него има пари. Освен това става ясно, че ако е по-голяма сумата вътре в портфейла, е по-вероятно той да бъде върнат, разказва ScienceAlert.com. 

Експериментът е бил организиран от специалисти от университетите на Цюрих, Швейцария, и на Мичиган и Юта, САЩ. Това не е първото изследване на честността - тя е проучвана от психолози и икономисти и по-рано, но рядко в реалния живот и никога досега в 40 държави. Емпиричната проверка в този случай е на стойност 600 000 долара.

Според класическата икономическа теория хората са пазарни индивиди, движени от собствен интерес и постоянно в търсене на най-добрата полза за себе си, затова е по-вероятно те да задържат парите, които намерят в портфейл на улицата. Теоретично това означава, че личният интерес би трябвало да надделява над честността в казуса с връщането на портфейла като поведение. Експериментът обаче показва, че в действителност по-скоро честността доминира. 

В изследването, публикувано в журнала Science, се посочва, че екип от хора е предавал портфейли, за които е твърдял, че са намерени на улицата, на служители на банки, работници в пощенски станции, музеи и други големи институции. 13 сътрудници на изследователите, преструващи се, че току-що са намерили вещите, са ги давали в банки, театри, музеи и други културни учреждения, пощенски офиси, хотели, полицейски управления. Ключовият въпрос е бил дали лицето, на което е предаден портфейлът, ще се свърже с предполагаемия собственик.

Портфейлите са съдържали пари, еквивалент на 13,45 долара в местната валута, списък за пазаруване и три еднакви визитки на местния език, с които да може да бъде върнат на притежателя им. 

Изследвателите достигат до заключението, че хората в 38 от 40 държави е по-вероятно да върнат портфейла, ако в него има пари. 

"Това е нещо, което не очаквахме", коментира специалистът по поведенческа икономика Ален Кон от Университета на Мичиган. 

Ако портфейлът съдържа пари - еквивалентът на 13 долара в местна валута, средно 51% от индивидите го връщат срещу 40% за портфейл без пари. Тази тенденция е наблюдавана в почти всяка страна, въпреки че действителните цифри варират. 

Учените са "вдигнали залога" до еквивалента на 94 долара в САЩ, Великобритания и Полша. Резултатът - върнати са били средно 72% от изгубените портфейли, съдържащи по-голяма сума, срещу 61% за тези с 13 долара и 46% за празните. Как е възможно това? "Данните сочат, че хората са склонни да проявяват загриженост за чуждото благо и неприязън към мисълта да се проявят като крадци", обяснява Кон, цитиран от БТА. 

В част от мнимите портфейли са били поставени и ключове. Изследователите установили, че те по-често са връщани от портфейлите без ключ. Учените са стигнали до извода, че мисълта за другите играе роля, тъй като за разлика от парите, ключът е важен за собственика си.

Ефектът на включените пари е отчетен в 38 от 40-те страни с изключение на Мексико и Перу. Честотата на връщане на изгубения портфейл варира. В Швейцария - процентът достига 74 на сто за портфейл без пари и 79 на сто за портфейл с пари, докато цифрите за Китай са съответно 7% и 22%, а за САЩ - 39% и 57%. В дъното освен Китай са Мароко, Перу и Казахстан. След първенеца по честност Швейцария се нареждат скандинавските страни.

Мениджър Нюз