За повечето страстта и абсолютното отдаване представляват устоите на една стабилна романтична връзка. Само че всяка връзка се състои от две уникални личности, чиито черти на характера (или липсата на такива) могат да разрушат или затвърдят целостта на интимните отношения.

Според едно скорошно изследване от 2018 г., проведено от екип учени (Toni C. Antonucci, Kristine J. Ajrouch, Noah J. Webster & Kira S. Birditt) и публикувано в научния журнал Research in Human Development, една личността черта може би представлява ключът към дълготрайна и устойчива връзка. Изследователите констатират, че именно скромността е един от най-важните индикатори за успешни взаимоотношения.

Анализ на недостатъците

Скромността понякога бива бъркана с ниското самочувствие, ниската самооценка или кротостта. Според група учени (Baehr, Jason, Dennis Whitcomb, Heather Battaly & Dan Howard-Snyder) обаче да си скромен обикновено означава наличието на предизвикващи възхищение лични качества. Скромността представлява в същността си умението точно и обективно да прецените недостатъците си, като едновременно с това не отричате способностите и знанията си.

Например е възможно да имате високо мнение за своите интелектуални способности, но също така осъзнавате, че би било абсурдно да се наречете всезнаещ – особено като се има предвид колко много знания е натрупало човечеството през последните няколко хилядолетия. Подобна преценка за ограничените ви, но все пак достойни за уважение постижения показва, че сте обективни относно самите себе си.

Философът Джейсън Баер (Jason Baehr) казва следното по темата: "Да си скромен, означава да осъзнаваш и да си готов да признаеш открито собствените си недостатъци, слабости и грешки. Скромният човек не игнорира, избягва или се опитва да отрече своите лимити или несъвършенства."

Според учените, които провеждат изследването от 2018 г., наличието на личностната черта скромност предполага, че ви липсват редица негативни качества като например арогантност и прекалена самоувереност. Тя включва в същността си умението да признавате грешките, да виждате стойността в нещата, които са обсипани с несъвършенства и да идентифицирате аспектите от вашето поведение, които имат нужда от подобрение.

Тясната връзка между скромността и прошката

Скромността изглежда е много важен компонент за стабилните и дългосрочни връзки. Резултатите от едно проучване от 2014 г., публикувано от екип изследователи (Daryl R. Van Tongeren, Don E. Davis & Joshua N. Hook) в научния журнал The Journal of Positive Psychology, сочат, че хората имат склонността да ценят много високо това качество в своите половинки. Учените също така откриват, че скромните личности са много по-склонни да проявяват инициатива за сформирането на нова романтична връзка. Това е вероятно, защото този тип хора рядко се възприемат като прекалено добри, за да заговорят някого, когото те харесват.

Нека отново се върнем на скорошното проучване от 2018 г., проведено от групата учени (Toni C. Antonucci, Kristine J. Ajrouch, Noah J. Webster & Kira S. Birditt), които искат да изследват в детайл връзката между скромността и прошката сред партньорите.

Скромността обаче е много трудна за измерване черта – учените много добре осъзнават, че всъщност арогантните личности може да се определят като едни от най-скромните, докато истински скромните хора (като признак за тяхната скромност) най-вероятно ще омаловажат тази своя личността черта.

За да намалят колкото се може повече този ефект, учените питат всеки един участник за тяхната собствена скромност и тази на техния партньор в романтичната връзка. Изследователите се надяват, че така дори и истински скромните личности да не се възприемат като такива, поне техните половинки ще разпознаят тази тяхна черта.

Изследователите питат 284 двойки от Детройт, САЩ, въпроси за това, доколко се определят като скромни те самите и своите партньори и дали биха простили на своята половинка за лоша постъпка като например обида.

Резултати от мащабното проучване

Учените откриват, че хората, които определят своя партньор като скромен, са много по-склонни да простят за грубото или невнимателно поведение. Обратното важи за участниците, които виждат половинките си като арогантни. Много от тези мъже и жени съобщават, че рядко биха простили на партньорите си, тъй като те трудно признават, че са направили грешка.

Устойчивостта на социалния кръг на всеки един индивид също оказва роля. Ако човек има много близки и подкрепящи приятели и скромен партньор, той е много по-склонен да прости на половинката си, в случай че е направил грешка. Ако обаче партньорът е арогантен, половинката му пак ще намери за много трудно да му прости без значение от това, колко невероятни приятели има.

Умението да прощаваме е изключително важно, защото болката, разочарованието и несправедливостта са част от всяка една връзка. Хората правят грешки – те могат да кажат нещо грубо или да подхвърлят невнимателен коментар, да забравят важна дата или да проявят неразбиране. Така че ако ще си търсите партньор, вероятно ще е добра идея да намерите някого, който приема, че е човешко да се греши.

Източник: Framar.bg