На повечето родители им е омръзнало да слушат как модерните технологии оказват негативни ефекти върху техните деца. Сайтовете са пренаситени с информация за най-новите методи и стратегии за възпитанието на подрастващите в дигиталната епоха.

Простичките идеи обаче, устояли на изпитанията на времето, продължават да играят ключова роля в отглеждането на уверени, добри и отзивчиви деца, пише BrightSide.

Именно поради тази причина решихме да споделим с вас тези шест съвета, предоставени директно от експертите от Харвард.

Прекарвайте време със своето дете

Това е в основата на всичко. Трябва редовно да прекарвате време с децата си, да проявявате интерес към техните хобита и проблеми. И най-важното – да слушате какво ви говорят. По този начин хем ще научите повече за уникалния характер на вашия син или дъщеря, но и ще им демонстрирате нагледно как да проявяват загриженост и внимание към другите.

Винаги казвайте на детето си какво означава то за вас

Според проведените от психолозите проучвания много деца не знаят, че за своите родители те са най-важният човек на света. Наистина имат нуждата да чуят тези думи от вас. Не забравяйте да им ги казвате колкото се може по-често. По този начин ще се чувстват в безопасност, обичани и ценени.

Показвайте им как да разрешават проблемите, а не да бягат от тях

Така например ако детето ви реши внезапно да се откаже от тренировките по футбол, помолете го да ви обясни защо постъпва по този начин. Припомнете му, че има отговорност към своите съотборници. Ако въпреки всичко продължава да иска да се откаже, помогнете му да открие нещо ново, което да разпали отново неговите страсти.