Някои хора изобщо не разбират така наречената концепция за "стара душа", докато за други определението е повече от ясно. Това е състояние на ума, при което се чувствате по-опитни от другите, много по-възрастни. По-напредничави, може би дори по-цинични.

Съществуват множество определения за „стара душа“, но би било по-правилно да опишем ключовите характеристики, които хората от този тип притежават.

Разпознавате ли се?

1. Предпочитате уединението.

„Старите души" не се интересуват от същите неща като другите хора на тяхната възраст. Ето защо за тях е трудно да създават приятелства с хора, с които имат малко общо. В резултат на това "старите души" често се оказват сами. Общуването с неподходящите хора просто не им допада.

2. Обичате знанието, мъдростта и истината.

Да... звучи твърде грандиозно и претенциозно, но "старите души" са привлечени от интелектуалната страна на живота. Те разбират, че знанието е сила, мъдростта е щастие, а истината е свобода. Затова се стремят първо към тях. Тези стремежи означават повече за тях, отколкото слуховете за новото гадже на някоя холивудска звезда или резултатите от последните футболни мачове.

3. Проявявате интерес към духовното.

Емоционалните "стари души" имат чувствителна, духовна природа. Преодоляването на ограниченията на егото, търсенето на просветление, стремежът към мир и любов е това, което занимава тези стари хора в млади тела. Това им се струва най-мъдрото и най-приятното занимание.

4. Осъзнавате крехкостта на живота.

"Старите души" често осъзнават не само своята смъртност, но и тленността на всичко, което ги заобикаля. Поради това те могат да бъдат прекалено предпазливи и дори дистанцирани, но осъзнаването им позволява да изживеят живота си по-мъдро.

5. Вие сте замислени и склонни към самоанализ.

"Старите души" мислят много... за всичко. Способността им да размишляват и да се учат както от собствените си действия, така и от тези на другите, е най-големият им учител. Една от причините "старите души" да се чувстват такива е, че собствените им мисли са им дали толкова много уроци и те разбират много добре житейските ситуации благодарение на способността си да наблюдават внимателно какво се случва около тях.

6. Виждате цялата картина.

"Старите души" рядко си губят времето с неща от типа на безполезно образование, повишение или покупката на голям телевизор. Те гледат на живота от птичи поглед и решават какъв е най-добрият подход в момента. Когато се сблъскат с проблеми, "старите души" вярват, че те са временни и преходни и само ще увеличат бъдещата радост. В резултат на това "старите души" имат спокоен, стабилен характер.

7. Не сте материалисти.

Богатството, статусът, славата, новият модел iPhone... тези неща отегчават "старите души". Този тип хора не виждат причина да преследват неща, които много лесно могат да им бъдат отнети. Също така "старите души" нямат време или интерес към краткосрочните удоволствия, защото не осигуряват нищо в дългосрочен план.

8. Били сте странно дете, което не е следвало социалните норми.

Това невинаги е така, но много "стари души" започват да изглеждат незрели много рано. Често такива деца са наричани "ранни развиващи се", "интроверти" или "бунтари", защото не се вписват в приетите модели на поведение. Те обикновено са много любопитни и интелигентни, осъзнават, че голяма част от това, което им казват учителите, родителите и връстниците, е безполезно, и им се противопоставят - пасивно или агресивно. Ако можете да разговаряте с детето си като с възрастен човек на равни начала, вие имате "стара душа".

9. Просто се "чувствате стари".

Чувства, които най-често съпътстват "старите души", са предпазливост в отношенията им със света, умствена умора, наблюдателност и търпение, дистанцираност и спокойствие. За съжаление, поради тази причина те често са възприемани като безразлични и студени, но това е само един от многото митове за "старите души".

Някои стари хора казват, че са "млади по душа". Младите хора също могат да бъдат "стари по душа".

10. Повърхностните разговори ви отегчават

Предпочитате ли да водите смислени задълбочени разговори, които стимулират мисленето ви, вместо банални обсъждания на времето, храната, бизнеса или модерните неща? Може би сте стара душа. Всяка дума на старата душа тежи на мястото си, затова тя не ги пилее в рутинни бръщолевения. Старите души избирателни в начина, по който говорят или в думите, които използват, за да изразят становището си. Една стара душа съвсем естествено притежава силни комуникационни и вербални умения. Може да остане изолирана и да се почувства самотно в компания на хора, които се борят за внимание и единствената им цел е да поддържат разговор – все едно за какво. 

Източник: cluber.com.ua