„След раждането имам проблем: нямам сили  и желание за секс. И всико някак се счупи. Винаги съм мислила, че имаме сходен темперамент, но се оказа, че мъжете на четиридесет години мислят само за секс. Аз изобщо не съм готова: детето е на две години, все още кърмя, работя от вкъщи и никой не ме отменя в домакинската работа.
Честно казано, в девет вечерта заспивам с детето, падам от умора. Как мога да съм готова за секс?! А съпругът ми мисли само за секс. От една страна е досадно либидото ми да е на нула, защото сексът трябва да присъства в живота на двойката. От друга страна съм адски уморена. Имам и проблеми в работата, нямам време за забавление. Съпругът ми постоянно е обиден.
Какво мога да направя тук? Веднага трябва да кажа, че бабите не помагат, бавачката е скъпо удоволствие, затова е нереалистично да мечтая за почивка”, Лиза, 38 години

Предполагам, че проблемът с липсата на желание е по-скоро второстепенен. Зад думите ви се крият по-сложни вътрешни преживявания, умора и безпокойство, отколкото просто проблеми със сексуалното желание, обяснява семейният психолог Лусия Сюлейманова.

За съжаление, е трудно веднага да се определи първопричината. Може да подозираме неразбирателство със съпруга си (не само в сексуалната сфера, но и по въпросите на родителските функции или емоционално несъответствие), както и последствия от следродилния синдром.
От писмото ви не става ясно дали проблемът е възникнал сега или или е резултат от натрупани проблеми от самото начало на връзката.

Какво е необходимо в тази ситуация

Първото е да решите въпросите с вашето вътрешно състояние. В противен случай съпругът ви, дори да прояви разбиране и временно просто да потисне желанието си, раздразнението му и упреците ще продължат, макар и не по темата за секса.

Второ, в такова тревожно, водено от депресия състояние, се изразходва много енергия за най-простата работа - често повече, отколкото всъщност изисква. Лошо е, че нямате подкрепа и съдействие.

Би било разумно да ревизирате домакинските задължения и да прецените кои от тях могат да бъдат отложени.
Включете здравословното "не ми пука" и си дайте възможност да се отпуснете още малко. Чрез намаляване на стреса вътрешната ви енергия ще се увеличи.

Бих препоръчала следната програма:

1. Проверете състоянието на организма си: изследвайте хормоните, за да изключете гинекологични проблеми, особено ако забележите промяна в хранителните навици, нередовен цикъл, косопад. Вашето състояние може да бъде свързано с хормонални нарушения в следродилния период, чийто страничен ефект е, че либидото изчезва.

2. Определете нивото на тестостерон. От него пряко зависи сексуалното желание. Може да се окаже, че проблемът ви ще се реши бързо и ефективно. Но това в никакъв случай не означава, че не е нужно да се занимавате с вътрешното си състояние.

3. Зад всеки симптом - включително липсата на желание за секс - можете да видите психологически проблем. Може би изключването на секса има второстепенна полза за вас и решава някакъв проблем. Опитайте се да анализирате: какви ползи получавате. Може би искате да накажете съпруга си? Или да покажете кой е шефът в къщата? Запитайте си какво точно ви помага това, че не правите секс?

4. В такива ситуации активно се развива самосъжалението. Опитайте се да направите списък с неща, за които съжалявате в момента и какво ви кара да го правите: получавате ли внимание или се чувствате като жертва?
Самосъжалението често не дава възможност за решаване на проблеми, блокира самото желание за това.
За да излезете от това състояние, направете прост план: 10 радости, които можете да си доставите през деня. От зоната на разрушителните емоции и вътрешния дискомфорт ще се прехвърлите в зоната на позитивното отношение. Психофизиологията е система от свързани процеси и дори тези прости техники са много ефективни.

Продължава на страницата на Новите родители