Вредните приятели ви усложняват живота. Тези хора са повече от неприятни, те са паразити. Ценно време се изплъзва от живота ви, докато вие се занимавате с тяхната негативност; а същевременно се чудите защо се чувствате толкова унили, пише блогърът Марк за marcandangel.com. Ако искате да опростите живота си не можете да търпите повече вредните приятели.

Какво правят вредните приятели:

1. Те ви изцеждат. – Чувствате се психологически и емоционално изтощени след като сте прекарали врмето си с тях, вместо да се чувствате заредени със свежи емоции.

2. Те не ви подкрепят. – Вие се страхувате да им кажете за нови, важни аспекти от живота ви, защото те не са ви подкрепили или са се отнесли грубо към някоя ваша идея в миналото.

3. Те са на страната на неправдата. – Те редовно участват в активности, които са морално несправедливи.

4. Техните ценности и интереси са различни от вашите. – Различните ценностни системи често се смесват като олио и вода. Това не на всяка цена значи, че другият човек нещо греши, това просто значи, че другият човек не е правилният човек за вас.

5. Те не са надеждни. – Те винаги нарушават обещанията си.

6. Те ви търсят само, когато имат нужда от нещо. – В противен случай никога няма да чуете от тях.

7. Те няма да се срещнат с вас на средата на пътя. – Ако вие сте тези, които винаги се обаждате на приятелите си, за да излезнете или да направите нещо заедно, но те никога не връщат жестта и не биха си нарушили личния комфорт заради това, това вече е проблем.

8. Те ви завиждат. – Завистта е: “Аз искам това, което ти имаш и искам да ти го отнема.”

9. Те нямат никаква амбиция. – Внимавайте: липсата на амбиция е заразна. Има една поговорка, която гласи: “Не можеш да се рееш като орел, когато се мотаеш с пуйките.”

10. Те постоянно те влудяват. – Можете да се уловите как за миг се замисляте колко добре бихте се почувствали ако им хвърлите бананов пай в лицето.

Моята история за едно вредно приятелство:

Ето защо знам колко вредни могат да бъдат такъв тип приятелства: бил съм и от двете страни. Имам своите тъжни истории за приятели, които са приятели само когато съм съгласен с тях и те са в светлината на прожекторите. Но истината е, че и аз съм бил ужасен приятел през годините, и наскоро осъзнах това. В миналото съм имал случаи да пренебрегна някое приятелство, разчитайки на други хора, обръщайки повече внимание на тях, вместо да отделя нужното внимание на правилните хора. И някои от тези хора с времето се отдръпнаха от моето вредно приятелство. В крайна сметка вредното приятелство е двупосочно: ако искаш да са добри с теб, трябва и ти да си добър с приятелите си.

Как да приключиш едно вредно приятелство

От собствен опит мога да споделя, че има два начина да се приключи едно вредно приятелство: бързо и болезнено или бавно и неловко. Нито един не е забавен, нито приятен, нито лесен.

Ако все пак искате да задържите този човек в живота си, но в по-малка степен:

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.