Освободете се от страховете си за бъдещето.

Какво означава това?

Това означава да осъзнаете и приемете истината, че е абсолютно невъзможно да предскажете бъдещето с точност. Всички прогнози са в най-добрия случай реалистични предположения. В действителност вие не можете да предположите с точност какво предстои да се случи.

Въпреки това повечето хора прекарват много време в агонизиращи мисли за бъдещето, сякаш знаят какво ще се случи.

Ако погледнете назад към живота си досега, ще откриете, че обикновено нещата не вървят точно според вашите планове. Напротив, много от събитията в живота ви са били неочаквани, изненадващи, неподлежащи на никаква логика. Много от вашите планове, мечти или страхове не са се сбъднали.

Ако погледнете честно на нещата, ще видите, че вероятно сте изгубили много време и енергия в мисловни проекции на ситуации, които никога не са се случили.

Разбира се, това съвсем не означава, че никое от вашите желания не се е сбъднало или че животът не ви е изправил пред някой от най-големите ви страхове. Всъщност целта на това упражнение е да бъдем реалистични относно ниския процент на вероятност нещата – особено лошите, да се случат точно по начина, по който си представяме.

Има много неща, които можем да предскажем. Можем да кажем, че зимата ще бъде последвана от пролетта, че нощта ще последвана от утрото... Да, някои неща са доста предсказуеми - въпреки че нищо в тази реалност никога не е абсолютно сигурно (справка - с динозаврите).

Очевидно е, че в живота е необходимо да се правят планове за бъдещи събития. Ако възнамерявате да пътувате някъде, трябва да планирате. И това изисква известно мислене за бъдещето. Определено количество планиране за бъдещето е полезно и необходимо.

Като цяло обаче хората прекарват прекалено много време в мисли за бъдещето – твърде много, за да е полезно. Защото цялото това време, което посвещавате на тревожни прогнози, не е полезно, а точно обратното: то е разрушително.

Тревогите за бъдещето, особено за събития, които са изцяло извън вашия контрол, са вредни. Негативното използване на въображението е отрова за настоящето. Това изтощава жизнената ви енергия, необходима, за да се погрижите за всичко онова, което е точно пред вас днес. Причинява депресия, тревожност, влошава способността за вземане на решения, провокира импулсивното поведение и повишава неимоверно нивото на стрес. Безпокойството за бъдещето е вредно за здравето ви, то е пагубно и за хората, за които се тревожите.

Ето защо е полезно да обмисляте точността на вашите бъдещи прогнози. Колко от тях са се оказали верни?

Истината е, че не знаете какво ще се случи. Но дори и да сте прави за някои неща, нямате представа как ще се развият те и как ще се отразят на живота ви.

Следователно пътят на мъдростта е да се освободим от опитите да предскажем бъдещето, нека не говорим за него. Ще има възходи и падения, радост и скръб, удоволствия и предизвикателства. Нещата, за които се тревожите днес, утре ще изглеждат банални.

В момента на смъртта си няма си кажете: „Ех, да се бях притеснявал повече“... Точно обратното, ще ви се иска да се притеснявали по-малко, да сте живели повече, да сте присъствали повече, да сте се радвали на живота повече...

Направете това сега.

Излезте от главата си и от тъмния облак от страхове за бъдещето. Повечето от мислите, които тровят настоящето ви, никога няма няма да се случат, не и по начина, по който мислите. Върнете се в този момент.

Разрешавайте проблемите, когато възникнат. Има толкова много неща, с които да напълните дните си, без да се тревожите за това, което може би никога няма да се случи. Просто направете това и всичко останало ще си дойде на мястото.

Източник: Framar.bg