Ако попитате бабите, те ще ви дадат категоричен отговор.

И ще добавят още дебел шал, който задължително да минава през устата на детето.

Майките обаче се колебаят.

Дали наистина шапката е толкова необходима в студеното време и как да накарат детето да я носи, ако то се съпротивлява по всички възможни начини.

Защо е важно

В случая бабите са абсолютно прави. През зимата шапката е действително важна, тъй като предпазва главата на малчугана от студа.

Тя обаче е полезна и през останалите месеци, тъй като го защитава от различни сезонни неприятности: слънцето през лятото и поривите на вятъра през пролетта и есента.

Заедно с шала (но не върху устата, а около врата) и ръкавиците, тя е абсолютно задължителен аксесоар, който не трябва да пропускате, когато обличате детето за излизане навън.

И трите допълнения предотвратяват загубата на топлината, която тялото произвежда.

Доказано е, че 30% от топлинната загуба се случва именно поради лошо подбрани дрехи и липса на точно тези аксесоари.

Освен това са сигурна бариера срещу студа, някои инфекции (на ушите например) и неблагоприятните атмосферни условия.

Как да накарате детето да носи шапка

Просто я превърнете от полезен в моден или забавен аксесоар, който веднага ще спечели вниманието му.

Освен това е важно да бъде от материя, която не боцка и не дразни, тъй като това е нещо, което създава дискомфорт и на възрастните, а какво остава за малко дете.

Моделите, които имат уши, плитки, помпони, забавни апликации или такива с любими анимационни герои, със сигурност ще спечелят детето и ще направят обличането далеч по-лесно.

Малчуганите много харесват и шапки във формата на животни, тъй като им напомнят на маскарад, отколкото на част от дрехите.

При тийнейджърите шапките задължително трябва да са модерни, за да бъдат удостоени с нужното внимание и носени.

Те обаче могат да бъдат и отличителен белег на стила им. Това определено ще им допадне, така че не пропускайте да им подхвърлите и тази идея.