В продължение на години експертите търсят най-подходящия „език“, с който да означат калорийното съдържание на храните в менютата. Учени от университета Карнеги Мелън установиха, че посочването на броя калории в ястията заедно с дневните калорийни лимити не променя навиците на хранене. Други изследвания обаче показват положителни резултати, когато числата се комбинират със символи.

Учени от Университета на Пенсилвания установиха, че познатите цветове от пътното движение помагат за консумацията на по-малко калорични храни.

В изследването, публикувано в Journal of Public Policy & Marketing, 249 участници са направили 803 поръчки от техния служебен бюфет чрез портал за онлайн поръчки. Менютата били разделени на такива с калорийна информация, такива без, и менюта със светофарна индикация и менюта със светофар и калорийна информация заедно. При менютата със сфетофарна индикация червеният цвят означава висококалорично ястие, жълтият умерено, а зеленият – нискокалорично.