Когато се налага да молите за любов, това не е истинска любов, а липса на достойнство и уважение към себе си. Защото когато обичате някого, вие се грижите за него и се опитвате да го предпазите от болка. Следвайки тази логика, ако се съгласите на "фалшива любов", на вечна болка и унижение, вие не обичате себе си, а се мразите.

Да обичаш себе си е първата стъпка, ако искаш истински да обичаш друг човек. В противен случай рискът да станете жертва на манипулация и злоупотреба е много голям.

Може би са ви казвали, че любовта и страданието са почти синоними. Затова знайте следното: това е чудовищна лъжа.

Ако сте имали "късмета" да попаднете в капана на такава "фалшива любов", не се отчайвайте. Всички ние правим грешки. За щастие, никога не е късно да се усъвършенствате, за да не бъдете използвани и лишени от правото на щастие, радост и развитие в бъдеще.

Не сте обичани... Това боли... С тази болка трябва да се справите, а не просто да я натъпчете в себе си и да я изплачете във възглавницата си нощем. Тя се нуждае от отдушник. В противен случай болката от това, че сте отхвърлени от човека, когото обичате най-много на света, ще ви погълне със скоростта на светлината. Въпреки че може да има изненадваща реакция: може да си мислите, че да отричате болката означава да предадете чувствата си, да се преструвате, че нищо не се е случило.

Не се сдържайте и не се преструвайте на железен човек. Всички ние сме еднакви: когато ни боли, плачем и се чувстваме тъжни, а когато сме щастливи, се усмихваме и се смеем.  Само мъртвите не чувстват нищо.

Дайте си време да се ядосате, да приемете случилото се, да помечтаете за бъдещето. Може би дори да се ужасите и да отидете на дъното, за да изплувате на повърхността и да се сглобите отново от многото парчета.

Този период на възстановяване е жизненоважен, за да се научите отново да обичате, цените и уважавате себе си.

В края на краищата, съгласете се, след преживяното, губите пълен контрол над себе си и над ситуацията. Обвинявате се, ядосвате се на себе си, после плачете, съжалявате се, отново се обвинявате... Познато е, нали? Крайната ви цел е най-накрая да се разделите с човека в живота си, който никога не ви е обичал. Да се освободите от мислите и спомените. Да почувствате необикновена лекота, която ще отнесе болката ви далеч.

Нищо не убива любовта така, както загубата на интерес.

Любовта не е толкова трудна. Да кажеш "обичам" с думи или дори с усмивка или жест е нещо, което всеки човек може да стори. Затова ако някой не го прави - не се самозалъгвайте. Признайте си честно: "Той не ме обича". Но не молете, не молете за любов!

Първо, това е безполезно занимание, и второ, толкова ли е приятно да се подлагате на най-страшното мъчение на Земята - безразличието на любимия човек? То може да убие всяка връзка, дори и най-голямата и всеотдайна любов.

Когато в една връзка има безразличие, тя няма бъдеще. И нищо в целия свят не може да ви помогне.  Просто трябва да го приемете.

Нищо не отваря толкова очите, колкото опитът ни да си ги затворим за факта, че партньорът ни няма нужда от нас. Че той е безразличен към нас, без значение какво правим и как се държим. Трябва да спрете да се заблуждавате и да осъзнаете, че не всяка "любов" е истинска. И това, че не можете да живеете без някого, не означава, че той е длъжен да изпитва същите чувства към вас. Такъв е животът.

Помислете за това, когато плачете във възглавницата си вечер и искате любимият ви човек да се върне или да ви се обади. Знаете отговора на този въпрос: той не ви обича. И това не е защото той е толкова лош или жесток. Той просто не е вашият човек. Жестоко, но вярно.

За да бъде една двойка щастлива, любовта на единия партньор не е достатъчна. Трябва да правите всичко в унисон: да се смеете на любимата си филмова комедия, да вземате общи решения, да се обичате.

Само вашите чувства не са достатъчни. Здравата връзка изисква преди всичко честност и искреност. Където има лъжи, подценяване, липса на интерес - любовта не живее. И няма сила на света, която да може да запали този огън от мокри листа и дърва.

Не заслужавате тази "фалшива" любов. В края на краищата животът не свършва утре - все още ще имате всичко.  Ще има топли и искрени отношения, основани на признателност, общи интереси и взаимна обич. Всичко това се нарича любов...

Много е важно да поддържате самочувствието си.

Никой не е в състояние да ви направи нещастни, освен ако вие не му позволите.  За да изградите щастлива връзка, първо трябва да научите най-важната наука в живота. Да обичате себе си. И също така - да оценявате и искрено да вярвате, че сте важни и значими.

И трябва да го правите не на думи или теоретично, а да го потвърждавате всеки ден и час. Правете това, което ви е приятно. Не позволявайте на никого да ви унижава с невнимание или грубост. Правете това, което обичате. Обичайте хората, които си заслужават. Живейте живота, който искате.

Веднъж опитате ли да живеете по този начин, едва ли ще си представите, че е можело да бъде иначе. Ще станете самодостатъчни и уверени в себе си. Ще привличате същия вид партньори. Ще прекъснете най-сетне този порочен кръг на безразличие, изпълнен с писма без отговор и невърнати обаждания

Най-накрая ще забравите тези очи - очите на човек, който няма нужда от вас. Ще се научите да си казвате истината.

Няма значение кой ви е разочаровал и колко пъти. Дали смятате, че този човек е любовта на живота ви, или изобщо не вярвате в любовта, но случайно сте се влюбили. Защото все още ще я имате. Но първо трябва да осъзнаете, че няма любов без любов към себе си.

И ако се научите да живеете така, няма да ви се налага да обяснявате какво заслужавате и какво не заслужавате. Любовта ще отговори на всички въпроси...

Източник: cluber.com.ua