Какво означава контролираща личност? Това е личност, която желае околните да се държат по определения от него начин и използва всякакви тактики и манипулации, за да го постигне.

Всички сме попадали в ситуация, в която някой ни казва да не правим определени неща. Ако попитаме „Защо не?“, контролиращите хора обикновено отговарят с: „Защото не искам да го правиш“ или „Защото не се прави така“.

Контролиращите личности имат проблем със зависимостта. Това означава, че те разчитат на своите способности да ви контролират, за да се чувстват уверени и сигурни. Правейки това обаче, единственото, което постигат е да ви накарат да се почувствате така, все едно сте си загубили и гласа, и независимостта. Като резултат, могат да ви въртят на малкия си пръст и да разрушат напълно себеуважението ви.

Ето шестте най-често срещани злини, които контролиращите хора правят, за да ви държат във властта си:

ТЪРГУВАТ С ЛЮБОВТА СИ

Първо ви заливат с любов, след което се оттеглят, слагат бариера и създават дистанция. Това е фина манипулационна тактика, която не се забелязва лесно и е възможно да ви убегне. В началото такива хора много бързо и интензивно създават емоционална близост, предназначена да ви накара да им се доверите и да разчитате на тяхната привързаност. Веднага щом решат, че сте повярвали, че имат чувства към вас, те започват да се дистанцират и да „прибират обратно“ чувствата си. След което използват проявите на обич и привързаност като система за поощрения и наказания.

Тази тактика служи да ви накара да се потопите в любовта толкова бързо, че когато нещата се обърнат, да сте прекалено навътре в „заешката дупка“, за да избягате. Ще забележите, че преди сте били заливани с комплименти и обожание, а сега те внезапно са спрели и цялата отговорност да се движи и развива връзката пада върху вас, както и всички задължения. Равнопоставеността изчезва и се превръща в бегъл спомен.

ПОСТОЯННО КРИТИКУВАТ ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ

Контролиращият никога не е доволен от това, което прави някой друг. Дори и да ви насочва стъпка по стъпка, вие пак ще го направите погрешно. Независимо дали става въпрос за вида музика, която слушате, начина, по който се обличате, колата, която карате, работата която имате... нищо не е достатъчно добро за тях. „Трябваше да...“ е любимата им фраза.

Това всъщност е директна атака срещу индивидуалността ви и всичко, което ви оформя като личност. Тя цели да започнете да се съмнявате в себе си, собствената си стойност, способността ви да правите правилните избори за себе си и дори правото ви на това.

А това, че с нищо не можете да се справите правилно, ви се внушава с цел да ви превърне в напълно зависими от „господаря“ ви жертви. „Ако не съм аз, всичко тук ще отиде по дяволите“ е цялостното им отношение към заобикалящите. Обикновено обаче, те са тези, които пращат всичко, което има смисъл в човешките взаимоотношения по дяволите.

МРАЗЯТ, КОГАТО ПИТАТЕ "ЗАЩО?"

Хората, които обичат да контролират, мразят да им задавате въпроси. Тяхната дума е закон. Ако ги помолите да се мотивират, да обяснят причините си, ще предизвикате сериозно раздразнение.

Това, разбира се, се дължи на факта, че причините и мотивите им нямат смисъл. Те просто искат да се съобразявате с техния контрол, без да го поставяте под съмнение. Ако направите нещо друго, първоначално ще се опитат да ви убедят с глупавото: „Защо просто не ми имаш доверие...“ или „Аз имам много повече опит от теб и знам...“, но ако все пак продължите да настоявате за поне малко рационално обяснение, ще ви покажат какво означава сляпа ярост.