Нещо доста интересно се случва, когато достигнем пълнолетие или се приемем като зрели хора. Когато настъпи тази фаза от живота ни, започваме да осъзнаваме, че нашите родители са просто човешки същества, със своите собствени недостатъци и проблеми. Натрупването на години, знания и опит (и безвъзвратното изгубване на детството) не означава, че връзката ни с вече възрастните ни майки и бащи е станала безпроблемна и лесна. Семейната динамика се променя непрестанно, като възможностите за прогрес или конфликт се увеличават.

Може би родителите ви все още се държат с вас като с дете, мислейки, че постоянно имате нужда от помощ или съвет, когато всъщност не се налага. Възможно е да имате дрязги с възрастните си майки и бащи, защото те самите се нуждаят от грижа и съдействие, а вие като техни болногледачи срещате трудности в тази си роля. Обтегнатите отношения между родителите и техните пораснали деца са по-често срещани, отколкото сте предполагали.

Ето няколко причини за това:

- Родителите не са съгласни как се възпитават внучетата им
- Вече възрастните майки и бащи не спират да критикуват своите дъщери и синове
- Родителите изразяват несъгласие относно бъдещото си място за живеене (в друга къща или в специализирани институции)
- Несъгласие относно семейните финанси
- Различни политически или религиозни вярвания сред поколенията
- Несъгласие относно честотата на посещения или нарушаване на личното пространство
- Справянето с подобни разногласия отнема време, множество разговори и практика. Наложително е да се вземе предвид разликата в характерите, ценностните системи и вярванията на хората от различни поколения. Тези разминавания в светогледа могат да се проявят и в сферата на възпитанието и семейните роли. Въпреки че вече порасналите дъщери и синове не са длъжни да се съгласяват с всяка една дума на родителите си, те могат да улеснят комуникацията като проявят уважение и търпение.

Разбира се, че винаги можете да бъдете откровени относно вижданията си, но е важно да го правите, без да игнорирате различното мнение. Нека разгледаме няколко стратегии за изграждане на добри отношения с родителите!

Поемете отговорност

Ако искате да създадете ясно начертани правила в отношенията си с възрастите си майки и бащи, то тогава трябва да спрете да ги молите да правят неща, които сами може да свършите. В момента, в който започнете да се държите като зрели хора, вашите родители ще ви третират като такива. Например може да се изкушите да се обадите на майка си, за да се оплачете от половинката си, или да поискате пари, когато не ви достигат в края на месеца, точно преди следващата заплата. Лесното решение не означава, че е и най-доброто за взаимоотношенията ви. Колкото повече отговорност поемате за постъпките си, толкова по-често възрастните ви родители ще ви възприемат като зряла и отговорна личност.

Не предполагайте

Семейните конфликти често се зараждат, когато близките започнат да правят предположения за чуждите желания или евентуални действия. Например не приемайте автоматично, че вашите родители си нямат друга работа и винаги могат да гледат децата ви. Не предполагайте, че те не желаят да разберат кои са важните събития от живота ви или че те самите не искат да ви разкажат как е минал денят им. Никога не допускайте автоматично, че вашите родители не могат да разберат вашата гледна точка или няма да се справят добре с несъгласието ви. Избягването на истината е временно решение, което най-вероятно ще усложни ненужно ситуацията и ще доведе до тежък конфликт.

Поддържайте контакт

Когато взаимоотношенията с възрастните ви майки и бащи се влошат, е изкушаващо да спрете да отговаряте на обажданията им или да ги посещавате за Коледа. За съжаление, много вече пораснали синове и дъщери решават да прекъсната всякакъв контакт с родителите си при трудности в комуникацията.

Освен ако връзката с вашите родители не застрашава физическото или психичното ви здраве, пълното игнориране не представлява ефективно решение. Прекъсването на контакт за кратко може да ви накара да се почувствате добре, но поддържането на добри отношения с майките и бащите ви въпреки конфликтите и препирните ви позволява да се развиете като личност и да натрупате нови социални умения. Ако успеете да изградите здравословна връзка със своите родители, то тогава може да го направите с всеки. Не забравяйте, че децата ви взимат пример от вас, така че се опитайте да им покажете какви взаимоотношения искате да имате с тях един ден.

Уважавайте техния завет

Отделете време, за да разберете по-добре историята на родителите си и техните семейства. Възможно е да промените мнението си за тях, ако научите малко повече за това, как да са отраснали и какво са преживели. Често хората са готови да проявят по-голямо разбиране и дори да простят грешките на майките и бащите си, когато разберат какво ги е превърнало в личностите, които са те днес. Отвъд всичко останало, проявата на интерес към живота на родителите ви ще им помогне да се почувстват оценени и уважавани в по-късните си години – време, когато повечето мъже и жени в напреднала възраст се чувстват забравени и пренебрегвани от по-младите.

Ако продължавате да не сте сигурни как точно трябва да подобрите връзката си, помислете как бихте реагирали към предизвикателствата в отношенията с други хора, към които проявявате респект – близки приятели или дори колеги от работа. Постарайте се да покажете същото търпение и разбиране, което бихте показали към някой друг, за когото ви е грижа. В края на краищата вие не можете да промените родителите си, но е възможно да промените своята нагласа и поведение. Така че помислете какво е необходимо, за да изградите приятни и радостни отношения с най-близките и скъпи хора в живота ви.

Източник: framar.bg