Фамилното име на човека може да има отношение към избора му на професия и дори да разкрие улики за проблеми със здравето му. Това показва изследване, публикувано в популярното медицинско научно списание "Бритиш медикъл джърнъл" (BMJ)

Изданието посочва, че понякога се случва забавна зависимост между името на даден човек и неговата професия. Вероятно мнозина сред вас са забелязвали такива случаи. Така например, един от бившите министри на икономиката във Франция се казва Жак Делор. Фамилията му се превежда от френски език като "златен". Марко Вело пък се казва бивш италиански колоездач и професионален велосипедист. В областта на науката е известен примера с орнитолога Дейвид Бърд, чиято фамилия се превежда като "птица" от английски език. Друг случай е този на френския математик Анри Поанкаре, чиято фамилия означава "на квадрат". В България можем да посочим като известен пример Стефан Софиянски, който беше кмет на София.

Връзката на фамилното име с професията си има название - специалистите я наричат "именен детерминизъм".

Случайност или съвпадение е тя? Психологът Брет Пелхъм предложи но вниманието на научната общност през 2002 г. проучване, в което се казва, че хората са склонни да предпочитат това, което "има връзка със самите тях". С други думи, човек с фамилия Хлебаров е твърде вероятно да се насочи към професия, свързана с хранителната промишленост. 

Ирландски учени навлизат още по-навътре в темата. В дъблинската университетска болница (Irish Medical University Hospital Dublin) те се заеха да проверят дали името може да повлияе освен на професията и на здравето на човека, пише БГНЕС. Те са потърсили хора с фамилията Брейди. Brady на английски език в словосъчетание може да прави "брадикардия" - твърде нисък сърдечен ритъм, б. р. Срещу брадикардия се използва пейсмейкър. Ирландските учени се заели да намерят отговор на въпроса дали ако някой се казва Брейди, той не е подложен на по-голям риск да му бъде имплантиран пейсмейкър?