Повечето хора вероятно ще ви кажат, че синята страна на гумичката е предназначена за отстраняване на следи от химикал. Това обаче не е съвсем вярно.

Първоначално нейната функция е била следната: да премахва следи от молив по по-дебели пластове хартия.

Червената и по-мека част на гумата е подходяща за по-тънки листове хартия (те ще бъдат буквално разкъсани от синята страна). Тя също така е полезна и в случаите, когато искаме да изтрием нещо по-прецизно (например по-бледа сива следа около по-тъмни елементи). Понякога тази част на гумата може да бъде оцветена в розово или оранжево.

На по-дебелите (и груби) пластове хартия обаче (например картон) триенето може да бъде много трудно. Тук на помощ идва синята страна на гумичката. Тя е с по-различна и груба структура, което ѝ позволява да се справя по-добре в тези ситуации. 

Производителите на гумички осъзнават, че хората не знаят какво точно е реалното ѝ предназначение. Ето защо те предприемат маркетингов ход и започват да я промотират посредством новооткритата ѝ функция, а именно – да премахва следи от химикалка (макар и сравнително неефективно). Понякога върху нея можем да видим дори символа на химикалката, както е видно от снимката по-долу:

Източник: Stefan-Xp - собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

По материали от Quora