Забелязали ли сте, че броят на висококонфликтните хора се увеличава все повече и повече? Те сякаш са навсякъде – сред колегите, приятелите, близките ни и дори на опашката в магазина.

На пръв поглед те дори могат да изглеждат и действат чудесно, но много скоро, след като ги опознаете, попадате в капана на враждебността им, промените в настроението и обвиненията им, насочени към вас. Те може да имат, но може и да нямат нарушения на личността. Но със сигурност им липсва проницателност и това рядко се променя.

За съжаление, уменията, които ни помагат да се справим с останалите хора - които са по-разумни и владеят по-добре емоциите си, при тях са обречени на провал.

Според терапевта Бил Еди ефикасен начин за справяне с висококонфликтните личности в обкръжението ни е методът, известен като CARS (Connecting; Analyzing; Responding, Setting).

Той се състои от 4 компонента:

- свързване чрез емпатия, внимание и уважение;

- анализ на възможностите в конкретната ситуация и подчертаване на свободата на избор;

- запазване на спокойствие и предоставяне на информацията, която убягва на събеседника ви;

- определяне на границите на поведението, което можете да понесете.

Този метод често е обратното на това, което искате да направите, но според терапевта Бил Еди той е изключително ефективен, защото действа успокояващо на висококонфликтните личности и ги фокусира върху изборите, които имат.

Нека разгледаме по-подробно тези 4 четири компонента:

1. Проявата на съпричастност: „Разбирам колко си разочарован и искам да ти помогна”, внимание: „Разкажи ми повече, за да разбера напълно гледната ти точка” и уважение: „Оценявам колко много труд и време вложи, за да успее проекта ти” ще ви помогне да установите връзка с конфликтния си събеседник. Този тип твърдения успокояват хората и ги карат да се чувстват в безопасност с вас, което помага да се съсредоточите по-спокойно върху разрешаването на проблемите. Разбира се, има случаи, в които просто трябва да избягате от тях и да не правите никакви опити за разговор.

2. Анализиране на опциите: След като успокоите и установите връзка с конфликтния си събеседник, анализирайте възможностите за изход от проблемната ситуация, стараейки се да държите емоциите под контрол. Може да кажете: „Случилото се е много разочароващо. Нека да помислим какви за възможностите за разрешаването на проблема.” Това ще ви предпази от затъване в оплакванията му, но също така няма да ви натовари с отговорността вие да решите проблема му. Просто му покажете вариантите, които има.

3. Запазете спокойствие дори при враждебно отношение и му предоставете повече информация за проблема. Висококонфликтните личности са склонни да проявяват враждебност дори към хора, които са добронамерени към тях. Освен това, те често изкривяват информацията, без дори да си дават за сметка за това. Вместо да спорите за неверните факти или да се впечатлявате от враждебното отношение, отговорете кратко, информативно, приятелски, но твърдо. 

4. Определете границите на поведението, което можете да понесете. В много случаи определянето на границите е най-важната и най-трудна стъпка в комуникацията с висококонфликтни хора. Обикновено те не могат се владеят и въвличат околните в безкрайни спорове и скандали, импулсивни са и рядко се интересуват от това дали поведението им може да им навреди, дали то притеснява или наранява другите.

Затова е наложително да определите границите с твърдо заявление, че можете да се опитате да съдействате, но няма да търпите агресивно или обидно отношение.

Справянето с висококонфликтни хора може да бъде трудно, но комбинация от посочените техники ще ви помогне да общувате спокойно и разумно с тях, което значително ще улесни живота ви.

Източник: Framar.bg