Биполярното разстройство (предишното наименование е маниакална депресия) представлява вид афективно разстройство, което оказва влияние върху всички аспекти на живота, включително настроението, нивата на енергия, вниманието и поведението. Повечето хора са чували за биполярното разстройство, което се изразява в периоди на мания или хипомания и депресия. Все още не е открит лек за афективно разстройство, но много индивиди с такава диагноза водят пълноценен и щастлив живот.

Контролирането на симптомите на биполярното разстройство обикновено изисква комбинация от медикаменти и терапия. Все пак може да направите някои промени в ежедневието си, които да предотвратят появата на нови епизоди на мания или депресия или поне да намалят интензитета и честотата им.

Предоставяме на вниманието ви няколко съвета на терапевта д-р Катлин Смит (Kathleen Smith), които ще ви помогнат да се справите със симптомите на биполярно разстройство.

Поддържайте социални контакти – Колкото повече се изолирате, толкова повече се увеличава рискът резките промени в настроенията да останат незабелязани от самите вас, което може да доведе до нови епизоди на мания или депресия. Така че не се колебайте да поддържате контакт с професионалисти (лекари, терапевти или други специалисти по психично здраве), които да са готови да ви предоставят съвети и подкрепа, когато имате нужда. Много хора, страдащи от биполярно разстройство, осъзнават колко полезно може да се окаже редовното посещение на групи за подкрепа, специално насочени към индивиди с афективното разстройство. Поддържането на контакт със семейството, приятелите и членове на общността също играят важна роля за значителното намаляване на психотични епизоди.

Образовайте се – Този съвет включва в себе си намирането на информация за симптоматиката и най-новите изследвания, касаещи медикаментозното лечение и успешните терапии за биполярното разстройство. Споделете своите притеснения и въпроси с лекаря или специалиста по психично здраве, като също така го попитате какви други материали за четене той би ви препоръчал. Добрата информираност за афективното разстройство ще ви помогне да контролирате състоянието си по-добре и да идентифицирате симптомите, преди нещата да се влошат.

Следете симптомите си – Много хора с биполярно разстройство намират за полезно да имат дневник, в който да записват своите мисли, настроения и поведения. Ако успеете да идентифицирате малките предвестници на маниакалните или депресивните епизоди, ще можете да вземете своевременни мерки, за да намалите интензитета на кризата, преди тя да се развие с пълна сила. С помощта на дневник ще имате възможността да следите евентуалните провокатори на психотични епизоди като липса на сън, проблеми във връзката, стрес в училище или работното място, употребата на наркотици или промяната на сезоните. Колкото по-точно съобщите състоянието си на лекаря си, толкова по-голям е шансът да стабилизирате настроението си на време.

Приложете уменията си за справяне в трудни ситуации – Освен уведомяването на лекаря или психотерапевта си, вие можете да използвате някои от вече усвоените техники, за да контролирате симптомите си или да намалите риска от психотични епизоди. Различни методи работят за различни хора, но те често включват дейности, които намаляват нивата на стрес, или практикуването на здравословни хобита. Съставянето на списък с умения за справяне в трудните моменти е доста полезно, тъй като необичайно интензивните емоции по време на маниакален или депресивен епизод може да ви попречат да се сетите за вече научените техники.

Създайте си рутина – Вероятно един от най-сигурните и работещи методи за превенция на критични моменти е създаването и придържането към установен ред, обхващащ голяма част от ежедневието ви. Спазването на графика за приемане на медикаменти е само един аспект на рутината. Получаване на здравословното количество сън всяка вечер може да намали риска от маниакален епизод. Спортуването също спомага за стабилизирането на настроенията. Желателно е да си направите план за месеца с точно определени часове за посещение на семейството, приятелите и психотерапевта, които стриктно да спазвате. Отделете си и периоди за релаксация, за да може да си почините от натрупаната умора и стрес.

Съставете план за действие при кризи – За жалост, понякога дори най-добрата рутина и най-успешните техники за справяне с трудните моменти могат да не са достатъчни и да се стигне до ескалация и отключването на маниакален или депресивен епизод. Дори в момента да се чувствате отлично и емоционално стабилни, пак е препоръчително да си съставите план за действие в случай на кризисен момент – когато усещате, че губите контрол над себе си. Винаги имайте под ръка списък с най-близките си хора, с които може да се свържете лесно в случай на психотичен епизод, както и подробна информация относно симптоматиката на биполярното разстройство, притеснителни признаци и медикаментите, които приемате. Също така, добавете номерата на горещите линии, на които може да позвъните в случай, че имате мисли за самоубийство или изпитвате психотични симптоми.

Ако не сте сигурни как точно да изпълните тези съвети, запомнете, че психолозите, терапевтите или психиатрите са обучени да ви помогнат с трудностите, съпътстващи диагнозата биполярно разстройство. Те ще ви окажат съдействие по време на съставянето на индивидуален план за лечение, който да включва упоменатите в статията предложения.

Биполярното разстройство не означава, че трябва да се изправяте срещу симптомите на афективното разстройство сами, така че помислете кои са близките ви и професионалистите, които ще ви предоставят подкрепа в предизвикателствата, идващи с поставянето на диагноза.

Wehr, TA. (1990). Sleep loss: A preventable cause of mania and other excited states. The Journal of clinical psychiatry. 50 Suppl. 8-16; discussion 45. 

Източник: Framar.bg