Мълчанието и игнорирането от страна на скъп и близък за нас човек може да бъде истинско мъчение. Чакаме, надяваме се, недоумяваме, но в отговор получаваме само мълчание. И накрая започваме да се обвиняваме за всичко, дори искаме прошка, без да имаме представа за какво точно.

Ако се измъчвате по този начин, припомнете си тези думи на Сократ:

"Ако ти отговорят с мълчание, това не означава, че не са ти отговорили."

Да, има моменти, когато Вашият любим човек се е обидил, когато това е оправдано. Но тук не става дума за такива случаи, а за много други примери, когато мълчанието и игнорирането илюстрират отношението към вас.

1. В много случаи човекът мълчи и игнорира, защото наистина не се интересува от вас.

Горчиво е да си признаеш това. И не всеки е готов да го каже на глас. Но често истината е, че на съответния човек наистина не му пука за вас.

Мислите си, че и той, както и вие, се мъчи, подбира думи, търси компромис. Но той просто не мисли за вас, отдавна е зает с нещо друго.

2. За него е по-важно да получи това, което иска.

Това е манипулативен ход, своеобразен инструмент. Той има ясна представа защо го използва.

Фактът, че сте жив човек, че не можете да си намерите място, че сте в напрежение, че изпитвате болка - това всъщност не го интересува.

Той има рационален, функционален подход. За него вие сте ресурс, механизъм.

Просто, когато има истински чувства, любов, нежност, тогава за човека моралното състояние на любимия не е празен звук. Обичащият усеща болката на любимия си човек и няма да му позволи да остане в подобна ситуация това дълго време.

3. Той просто няма какво да ви каже.

Тишина. Празнота по отношение на вас, на вашите отношения и чувства.

Той не иска да мисли за това, а и няма какво да каже.

Тази точка може значително да се припокрива с точка 1, както и частично с 2 по отношение на това, че вашето състояние не е приоритет за тази личност.

Ако ви се отговори с мълчание, все пак сте получили отговор. Понякога е необходима голяма смелост, за да признаете пред себе си истинските причини за това мълчание.

Източник: cluber.com.ua