На 8 януари 1942 г. в Оксфорд се ражда британският физик Стивън Хокинг.

Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката.

Въпреки тежкото си заболяване — амиотрофична латерална склероза — Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

Има множество открития в областта на космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971, в заедно със сър Роджър Пенроуз, дава математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив: те са показали, че ако Теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време.

Хокинг е един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971), Командор на ордена на Британската империя(1982) и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност.

До 2009 е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон).

Сред най-популярните му книги са „Кратка история на времето“, „Черни дупки, бебета вселени и други есета“, „На раменете на гигантите. Най-значимите текстове в историята на науката“ и др. Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза), Хокинг надминава всички песимистични прогнози и очаквания и живее, посвещавайки се на науката  - истински пример за силата на духа, пред която няма никакви граници.

На 14 март 2018 г. британският физик умира в дома си в Кеймбридж на 76-годишна възраст.