Японските деца са невероятни - учтиви и приятелски настроени. В Япония рядко ще срещнете дете, което плаче в супермаркета (въпреки че винаги има изключения от правилото). Но какви методи използват японските майки при възпитанието на своите наследници? Разберете с нас!

Връзката майка-дете е много силна

В Япония връзката между майка и дете е наистина силна. Те спят заедно и майките винаги носят децата си с тях. Връзката майка-дете е дълбоко емоционална: майките приемат всичко, което вършат децата ми - те са перфектни в техните очи.

Основно правило там е, че преди едно дете да навърши 5 години, на него му е позволено да прави каквото иска. Чужденците виждат това като сдържаност и пренебрежение, но грешат според японките. Този принцип позволява на децата да знаят, че са добри.

Подобно отношение допринася за “amae.” Тази дума няма аналог на други езици, но може да се преведе като "желанието на някого да бъде обичан" или просто "привързаност". "Amae" е основата на взаимоотношенията между майките и децата. Това означава, че децата могат да разчитат на своите родители.

Проучване, проведено от американски и японски учени, доказва, че има връзка между стимулиращия възпитателен стил и поведението на децата. Изследователите твърдят, че позитивните нагласи на родителите намаляват риска от проблемно поведение при децата и подобряват поведението на децата с нарушения на развитието.

Японската система за възпитание

Според прочутата японска система за възпитание, децата са перфектни преди да навършат 5 години, те са като слуги на възраст от 5 до 15 години и се считат за равностойни на родителите си и на други хора до 15-годишна възраст. Но много чужденци не разбират този начин на живот мислене. Тази философия е насочена към повишаване на член на колективно общество, където личните интереси не са най-важното нещо. Това е вид стрес, а японските родители се опитват да възпитават децата си в хармонична среда, в която те ще могат да намерят целта си и няма да подценяват себе си.

По време на първия етап родителите споделят безкрайна любов и грижа към децата си.

На втория етап любовта им не изчезва. Детето се научава да живее според правилата на обществото и се опитва да намери целта си в този свят. Тъй като привързаността на майка-дете е наистина силна, детето се опитва да направи всичко възможно, за да не разстрои майка си.

На третия етап детето става пълноправен член на обществото.

Семейството е едно от най-важните неща

По правило, майките отглеждат децата. Те прекарват много време заедно: японците смятат, че децата не трябва да ходят в детска градина, преди да навършат 3 години. Родителите обикновено не искат бабите и дядовците да им гледат децата или да си наемат бавачка.