Причините за нещастието и неудовлетворението често не се дължат на проблемите и трудните ситуации в живота, а на начинът ни мислене. Това до голяма степен обяснява и защо много хора с успешен личен и професионален живот признават, че не са щастливи, че нещо им липсва.

Според психотерапевта Ейми Морин съществуват 5 общи убеждения, които карат хората да се чувстват зле, дори когато се случват добри неща.

Ето кои са те:

Когато се случи нещо добро, следва нещо лошо

Случвало ли ви се е някога да ви преследва мисълта, че може да бъдете блъснати от кола или да катастрофирате? Невъзможно е да се наслаждавате на радостта си от живота, ако постоянно очаквате да се случи нещо лошо. Много хора твърдо вярват, че не е възможно да се случват хубави неща, без да се случи нещо лошо.

Очакването на приближаващо бедствие предизвиква безпокойство и засилва усещането, че ще се случи нещо, което ще отнеме щастието в живота ни.

Прекалено хубаво е, за да е истина

Трудно е да отпразнувате успеха си, когато се чувствате недостойни за постиженията си. Може би сте наследили някакви пари или сте започнали нова връзка, но ви преследва мисълта, че всичко е прекалено хубаво, за да е истина или че не заслужавате щастие с подобни размери.

Независимо от причините за тези убеждения, те са основните пречки да се насладите на радостта си.

Това няма да продължи

Колкото повече имате, толкова повече ще загубите - независимо дали се притеснявате, че финансовият ви късмет ще ви изневери или постиженията в бизнеса ви ще бъдат заменени с провали, ако подчините живота си на мисълта, че скоро ще претърпите неуспех, това ще ви накара да се притеснявате толкова много за бъдещето, че няма да можете да се насладите на настоящето.

Този начин на мислене може лесно да превърне мечтата ви в кошмар. В края на краищата кой може да се наслаждава на щастието си, когато очаква във всеки един момент всичко, което е изградил, да рухне?

Не е толкова добро, колкото очаквах

Мисълта, че ще имате повече приятели, когато отслабнете, или че хората ще ви уважават повече, когато достигнете определен връх в кариерата си, може да доведе до много разочарования. Постигането на цел невинаги решава проблемите, които искате да отстраните.

Нереалистичните очаквания за това колко добре ще се почувствате, когато се случи нещо хубаво, могат да доведат до нещастие. Важно е да се насладите на успеха си, като същевременно признаете, че положителните събития няма да излекуват всичко.

Не е достатъчно

Независимо от това, което са наследили, или това, което са спечелили, много хора попадат в капана на вярата, че се нуждаят от поне малко повече.

„Ако имах малко повече пари, щях да съм по-спокоен”, „Когато ме повишат, ще повярвам, че съм успял”. Мантрата "не е достатъчно" ще ви попречи да се насладите на момента.

Как да промените вашия начин на мислене

„Наблюдавайте” мислите си и променяйте негативните в позитивни. Поемайте дълбоко въздух всеки път, когато се страхувате да се зарадвате и си припомняйте, че е добре да бъдете доволни от това, което имате, точно сега.

Няма нужда да отлагате щастието си. Празнувайте постиженията си, наслаждавайте се на радостните събития и прегръщайте блаженството винаги, когато можете.

Източник: framar.bg