Епиктет е живял в периода от 50-та до 120-та година сл. Хр. Той и Марк Аврелий са сред основните представители на късния стоицизъм. Те вярват, че стремежът към мъдрост и добродетелност е достъпен за всички човешки същества и може да бъде постигнат, благодарение на разума, независимо от външните обстоятелства. Според Епиктет мъдростта се постига чрез опит, а обучението – чрез примери. 

Предлагаме ви 5 негови цитата, съдържащи ценни житейски уроци, които могат да бъдат вашата пътеводна светлина в тежките периоди от живота.

1. Има значение как говорите със себе си

"Не е важно какво ти се случва, а как реагираш на него."

Този цитат акцентира върху две неща, които повечето от нас правят несъзнателно. Първото е отрицателният начин, по който сме склонни да говорим със себе си, а второто - историята, която създаваме от всеки опит.

Например, току-що сте разговаряли с непознат. След това си казвате: "Държах се като пълен идиот и казах огромни глупости. Аз просто не знам как да се държа, когато съм сред други хора". Разговорът, който водите със себе се, не трябва да задълбочава страданието ви, а да го лекува и успокоява. Признайте пред себе си, че не сте се справили добре, признайте срама и неудобството си и си дайте кураж, че следващия път ще бъде много по-успешно.

Важно е да сте наясно и да обръщате внимание на начина, по който говорите със себе си. Научете се да разпознавате, когато изопачавате реалността, така че да можете да бъдете по-състрадателни към себе си.

2. Не всичко е във вашия контрол

"Има само един път към щастието и той е да престанем да се тревожим за неща, които са извън силата на нашата воля."

Често страдаме и се чувстваме зле, когато нещата се изплъзват от контрола ни. Например вашият приятел е в нещастна връзка, но не го осъзнава и не взема мерки, за да подобри положението си. Това може да ви накара да се чувствате безсилни и да страдате, защото обичате този човек. Въпреки това, без значение колко се опитвате, не можете да го накарате насила да вземе решение.

Важно е да запомните, че някои неща са извън вашия контрол. Можете да изберете свой собствен начин на действие, но не и чуждия. Разпознаването и приемането ще ви спести много страдания.

3. Какво говорят хората за вас

"Ако говорят зле за теб и ако е вярно – поправи се; ако не е вярно – смей се".

Този цитат говори за значението, което отдаваме на това, което другите хора казват за нас. Трябва да бъдем много разумни и да не допускаме негативните коментари и клюки да ни дестабилизират. Ако някой говори лошо за вас и думите му са верни, тогава трябва да поправите поведението си. Понякога думите на околните могат да ви помогнат да откриете проблеми, които не сте забелязвали.

От друга страна, ако грешат, можете да опитате да изчистите името си, но също така трябва да знаете кога да спрете. Не приемайте сериозно нищо, за което знаете, че не е вярно. Чувството за хумор е от ключово значение в тези ситуации.

4. Мненията и проблемите са заразни

"Чуждите гледни точки и проблеми могат да бъдат заразни. Не саботирай сам себе си като усвоиш негативни и непродуктивни идеи от околните."

Това е още един от любимите ни цитати на Епиктет за страданието. Често не можете да избирате хората, които имате около себе си - като колеги или съученици. Това означава, че трябва да отворите очите си и да определите дали ги оставяте да ви заразят със своите нагласи или мисли.

Да бъдеш заобиколен от негативни хора може да те накара да имаш много песимистичен поглед към света, без дори да го осъзнаваш. Осъзнаването на това може да ви помогне да попречите на тези хора да ви заразят със своите негативни възгледи и нагласи.

5. Отстъпление от нещастието

"Изправени пред собственото си нещастие, не забравяйте добротата и съветите, които давате на другите, за да се справят със своето."

Този последен цитат ни дава много мъдър урок. Когато мислим за проблемите на други хора, често виждаме ясно решение или спасителни стъпки. Но когато вие сте този, който се справя с определен проблем, не можете да анализирате обективно ситуацията, което пречи да вземете мерки. Ето защо Епиктет казва да отстъпим назад и да се опитаме да гледаме на нещата, сякаш се случват с добър приятел или брат.

Ефикасен начин да направите това е като да се запитате: „Ако това се случваше на някого, когото обичам, какво щях да му кажа?”. Визуализирайки това и казвайки първото нещо, което ви идва на ум, вие вече ще имате отговора, от който се нуждаете.

Тези цитати на Епиктет са светлини в тъмнината и ни помагат да виждаме нещата много по-ясно. В крайна сметка, ако спрете да се придържате към страданието си, то постепенно ще изчезне.

Източник: framar.bg