Тъй като живеем в общество, което поставя на пиедестал майсторството и доброто възнаграждение, често може да се изкушим да се придържаме само към дейности, благодарение на които изпъкване или които ни носят много материални облаги. Според лицензирания клиничен работник Сара Стагс (Sara Staggs) понякога трябва да оставим настрана непрестанния стремеж към висока продуктивност, отличия и впечатляваща заплата и да обърнем внимание на психичното ни здрав и благополучие. Всеки един от нас има нужда да инвестира малко време в грижа за себе си.

Сара Стагс смята, че можем да постигнем това като идентифицираме петте различни аспекта на грижата за себе си и отделим известно време в подхранване на цялостното ни благосъстояние, независимо от това, колко странно и неестествено може да изглежда на пръв поглед.

Без значение дали се възстановявате от травмиращо събитие или просто сте усетили спад в настроенията си, си струва да преразгледате до каква степен вашите дейности отговарят на вашите нужди.

Физическата грижа за себе си включва всичко, свързано с тялото ви: Спите ли достатъчно? Храните ли се здравословно? Движите ли се редовно? Редица изследвания са доказали позитивите от физическите упражнения за психичното здраве. Дори дрехите, които са удобни, може да ви помогне да се чувствате по-уверени и спокойни.

Емоционалната грижа за себе си включва осъзнаване и регулиране на чувствата. Някои дейности, които подпомагат този вид грижа, са писането в дневник, слушането на музика, която кореспондира на нашето емоционално състояние, или посещаването на професионалист по психично здраве.

Психичната грижа за себе си включва търсене на интелектуална и творческа стимулация. Това може да включва четене, рисуване, плетене, редене на пъзели или проектиране на нещо. Много от нас спират да се занимават с творчество, защото смятат, че отминаването на детството поставя край на подобни дейности. Истината обаче е, че практикуването на някаква форма на изкуство продължава да бъде полезна за нас.

Духовната грижа за себе си представлява осъзнаването на и връзката с нещо по-голямо от самите нас. Сара Стагс констатира, че много хора приемат духовността като равнозначна на религията, но следването на определено религиозно направление е само един от начините да се даде израз на духовността. Този аспект на грижата за себе си може да приеме формата на медитация, общественополезен труд или други начини за участие в разрешаването на глобалните проблеми.

Социалната грижа за себе си включва поддържането на отношения с другите – както мимолетните и не толкова важните, така и дълготрайните връзки, които оставят дълбока следа. Без значение от това дали се самоопределяте като интроверт, вие пак имате нужда от установяването и култивирането на връзки с другите. Въпросът е да разберете какви точно взаимоотношения искате и колко точно близки приятели ви са необходими. Някои хора намират за достатъчно да имат интимен партньор, докато други се стремят към сформирането на разнообразни групи приятели. Няма само един правилен отговор за това, как трябва да изглежда кръгът ви от близки и приятели. Ако обаче се чувствате несвързани, това може би се случва, защото - без значение колко невероятни личности са вашите приятели - получавате неподходящ вид подкрепа.

Сара Стагс споделя, че е лесно да се изкушим и да посветим всичкото си време и усилия си в развиването на един или два аспекта на грижата за себе си. Напълно нормално и разбираемо е да сме фокусирани главно върху някои аспекти (защото е по-лесно или по-естествено). Сара Стагс обяснява, че тя самата като клиничен работник, а и нейните клиенти се чувстват много по-добре, когато насочват част от времето и усилията си за развиването на останалите леко пренебрегнати аспекти.

Източник: Framar.bg