Всеки един от нас се е сблъсквал с нелюбезни, злонамерени или нечестни колеги, чиято единствена роля е сякаш да превръщат работното място в истински ад. Те винаги отправят необоснована критика, разпространяват неприятни и неверни слухове, инициират интриги, отказват да си сътрудничат с другите и се интересуват само и единствено от постигането на своите собствени цели (обикновено в противовес на интересите на екипа или компанията).

За съжаление, проблемното поведение на токсичните служители нанасят огромна вреда върху производителността и качеството на труда на останалите, а последиците са дълготрайни и трудно поправими. Бизнесът има нужда от работещ колектив, за да функционира успешно и да преуспява. От самите участници в съвместната дейност се очаква да бъдат услужливи, адаптивни и проактивни.

Как обаче се предполага да реагирате, когато токсичният колега не се намира по-ниско в работната стълбица и не можете просто да го порицаете, да ограничите контакта му с други служители или да го уволните? Много хора се чувстват безпомощни, когато са изправени пред неетично, грубо или подмолно поведение от страна на свой колега. Те се опитват неуспешно да променят проблемното държание на токсичния служител, но често заключават, че това е изгубена кауза. И така в даден момент много хора изпиталите върху гърба си негативните ефекти от поведението решават да напусната екипа или компанията, след като атмосферата в офиса се е превърнала в непоносима.

В такива случаи може да опитате една от четирите (или всички) стратегии на Аби Кърноу-Шавез (Abby Curnow-Chavez) за справяне с токсичните колеги.

Проведете откровен разговор с проблемния индивид. Ако не се решите да направите това, взаимоотношенията ви с токсичния колега най-вероятно ще останат същите, като не може да изключите възможността и да се влошат. Не е реалистично да очаквате проблемната личност изведнъж да получи просветление за неприемливото си държание и коренно да го измени. Така че направете опит да предоставите на токсичния колега конструктивна обратна връзка. Фокусирайте се върху въздействието, което поведението на токсичния колега има върху вас самите. Поискайте обратна връзка и за своето собствено държание. Понякога другите не осъзнават какъв ефект имат действията им върху останалите. Според Аби Кърноу-Шавез на повечето ни липсва самоосъзнатост, особено на работното място. Тя е установила, че членовете на успешните екипи са много по-склонни да предоставят градивна критика на своите колеги отколкото самосаботиращите се отбори. Така че следвайте примера на "победителите" и допринесете към честния и конструктивен диалог.

Подобрете собственото си представяне и дръжте егото си под контрол. Не си позволявайте да падате до нивото на токсичните си колеги. Следете и контролирайте своята реакция "бий се или бягай". Колкото повече насочвате фокуса си върху постигане на целите на отбора, толкова по-малко вероятно става абсорбирането на негативното отношение на проблемните личности. Не се опитвайте да спечелите, когато се изправяте срещу нападките, клюките и неетичното отношение, защото никога няма да успеете да победите. Бъдете моделът за подражание, който искате останалата част от отбора да следва. Задайте стандарт за поведение, спрямо който сътрудничеството и откритият диалог седят на първо място, а не отмъщението. Аби Кърноу-Шавез споделя, че служителите, които съставят високоефективните отбори, са 35 пъти по-склонни да се ангажират с успеха на своите съотборници. Също така, те много по-често работят усилено за изграждането и поддържането на взаимно доверие.

Говорете с вашия началник. Предложете на шефа си да организира събрание, за да може да обсъдите нормите за държание на екипа и да обърнете внимание на някои проблемни поведения и конфликтни ситуации. Самото събрание обаче не трябва да бъде използвано като повод за отправяне на нападки към токсичния колега. Целта на срещата трябва да е постигането на открита и свободна комуникация, благодарение на която членовете на екипа могат да се запознаят с гледната точка на другите и да определят ясни стандарти за поведение.

Не на последно място – грижете се за себе си. Не позволявайте на токсичното поведение да повлияе на емоционалното ви здраве. Ако сте положили огромни усилия, за да подобрите работните отношения с токсичния си колега, но не постигате напредък, а напротив – ситуацията се влошава, то тогава може би е време да поискате съвет от представител на "Човешки ресурси" или уважаван от вас ментор в компанията. В случай че сте направили всичко по силите си, но няма промяна, вероятно трябва да обмислите дали не е дошъл моментът да потърсите ново поприще за изява. Животът е прекалено кратък, за да го пилеете в непрекъснати препирни, кавги и скандали.

Когато се налага да се трудите рамо до рамо с токсичен колега, несъмнено вие страдате поради непрестанния приток от негативни преживявания и емоции. Най-вероятно производителността и качеството ви на работа също страдат. Много често недоволството и болката от нетърпимото поведение са достатъчни, за да ви мотивират да разрешите проблемите и да задвижите нещата напред. Пътят към сполучливи отношения обаче не е лесен. Възстановяването на връзките и създаването на нови навици изисква много време, усилия и воля. Когато обаче напълно се отдадете на реконструирането на трудните взаимоотношения, е много вероятно да забележите подобрение след време. Не спирайте да бъдете добронамерени и постоянни и скоро може би ще видите промяна към по-добро.

Източник: Framar.bg