Съвсем доскоро се притеснявах да употребявам думата простак. Виждаше ми се невъзпитано от моя страна, неетично, снобско, претенциозно.

Обаче след като подобен тип хора ми размахват ежедневно в лицето "жезъла на простотията си" и ме обиждат на "много умна", се одързостих. Простакът си е простак и това му личи от 100 километра. Нищо че няма да му го кажем в лицето, защото сме по-учтиви.

1. Простаците винаги осъждат

Широкоскроени простаци няма, нали? Един от най-типичните белези на простаците е, че те винаги осъждат и нападат. Оплюват всичко, което е извън тесния им кръгозор и което не разбират. Критикуват на висок глас - дрехите ти, акъла ти, дома ти, семейството ти, всичко.

2. Простаците навикват

Те не само, че осъждат, но и осъждат на глас. Ако ви видят с шапка, която те самите никога няма да сложат, ще се провикнат "Как можа да я сложиш тая шапка, бе?". Ако си купите марка кола, която те нямат, ще възкликнат шумно "Ма, ти що си го купи тоя "Опел", бе. Това е най-смотаната кола".

3. Простаците винаги дават непоискан акъл

Интелигентният човек знае кога да говори, кога тактично да замълчи, кога да смени темата… Той не се меси в личното пространство на другите. Уважава го. За разлика от простака, който винаги дава акъл, реципрочен точно на умствения му капацитет.

Ако си си сменил наскоро дограмата, простакът едва ще дочака да те види, за да ти каже "Ма, що си сложи алуминиева, бе, тя е най-смотана, дървената е по-хубава". Ако си си боядисал косата оранжева, простакът ще се изкаже компетентно, без да си го молил за позиция "Ма, тоя цвят хич не ти отива, бе, що не си я направи руса".

4. Простакът не признава лично пространство

Той се чувства привилегирован да ръси мъдрости и съвети винаги. Където е удачно и където категорично не е.

5. Простакът НЕ уважава нищо и никого

Той оплюва всичко, освен това, което познава - себеподобните си. Наскоро простак се осмели да ми направи забележка "Кво се правя на много умна, че пиша по списания. Тва Секи го може". Това ме одързости да употребявам думата простак директно, преди това я замазвах с по-любезни алтернативи.

6. Простаците се мислят за "много нещо"

Те не признават лекари, журналисти, учители, дизайнери, стилисти, водопроводчици и прочие. Те всичко Си го могат най-добре.

7. Простаците говорят дооооста високо

Ако чуете майка така да викне на плажа, че всички посетители да научат името на детето й, и това име бъде повторено с най-дразнещия фалцет на света сто пъти само до обед... сещайте се!