Така както няма идеални родители, няма и идеали методи за възпитание. Децата не идват с упътване за отглеждане, затова е невъзможно да се предвиди дали начинът, по който са отглеждани, е най-верният. Съществуват редица митове и убеждения, които в голяма част от случаите не се основават на някакви научни доказателства, че са полезни в дългосрочен план.

Като родители, се учим и израстваме всеки ден. Не сме идеали, но е важно да знаем някои основни правила, които са окончателно развенчани!

7. Да спиш с родителя в една легло дава усещане за сигурност.

Някои вярват, че когато детето е малко, ще му действа успокояващо и благоприятно, ако спи в леглото на родителите. Особено докато майката кърми все още, е много лесно да остави детето в да спи в леглото до нея, след като се е награнило. Постарайте се да не го правите. Погушкайте бебето, но не го учете да свиква да бъде до вас. Това причинява дискомфорт и на родителя, и на детето на по-късен етап. Нека детето си има свое креватче. Важно е да свиква със свое лично пространство и да живее с идеята, че е отделно от вас същество.

8. Не носете детето на ръце, защото ще свикне.

Ако погледнем от биологична гледна точка, човешките същества са напълно уязвими и беззащитни през първите месеци от своя живот. Ето защо бебетата трябва да прекарват възможно най-много време с майките си, за да се чувстват спокойни и щастливи. Прегръдката, допирът до майката са полезни и могат да донесат само ползи за малкото човече. 

9. Трябва насила да го откажем от бибката!

Продължителната употреба на залъгалка може да доведе до изменения в захапката, затова докторите препоръчват детето да се откаже от нея в периода 2-4 години. Този процес може да се окаже доста продължителен и мъчителен за някои деца, затова е важно да ги похвалите всеки път когато не ползват бибката. Ако нищо не помага в опитите да откажете детето от залъгалката, не го насилвайте, а се консултирайте с педиатър или зъболекар.  

10. Трябва да навлечем детето, за да не настине!

Колкото повече ката дрехи и колкото по-дебели, толкова по-добре. В студен зимен ден най-добре детето да е подсигурено. Да, ама не. Проблемът с навлечените деца и, че е възможно да вдигнат температура от претопляне, защото нямат възможност да регулират температурата на тялото си. Освен това могат да се изпотят, което значително увеличава опасността да се разболеят. Неслучайно препоръката на педиатрите е в студен ден децата да носят само една дреха повече в сравнение с възрастните.

11. Проходилката ще помогне на детето да проходи.

Много родители ползват проходилки, за да предпазят детето от удари в стените и мебелите. По този начин обаче го лишават от естествените процеси на лазене, опити да се изправя и всякакви други движения, които не може да извършва заради проходилката, която силно го ограничава. Реално проходилката започва да пречи на детето да проходи. Освен това премахването на проходилката води до сериозни затруднения за детето да стои самичко изправено, защото не се е научило как да пази равновесие. Най-добре не се месете в естествените процеси на прохождане.

12. Ходенето боси разболява.

Вирусите не влизат в тялото през ходилата. Няма нищо опасно в това детето да ходи босо у дома. Неслучайно ортопедите препоръчват децата да ходят боси, за да развият правилна походка. Няма научни доказателства за това, че босите крака водят до настинки. Болестите се предават най-вече по старомодния начин – кихане, кашляне, говор, контакт с болен.

Към първата част ТУК.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side