Съществува един съвсем прост психологически трик, който обаче може да доведе до наистина удивителни ефекти върху нашите възприятия.

За да го тествате, затворете очи и си представете, че сте далеч в бъдещето, живеете в друга страна или сте съвсем друг човек. Основната цел е да излезете извън себе си, да ви завладее чувство на отдалечаване от себе си, което ще ви постави в абстрактна, психологически далечна мисловна рамка, която ще доведе до невероятни ефекти върху възприятията ви за света.

Вижте 10 примера, доказани от научни изследвания, направени през последните 20 години.

Трудностите, пред които сме изправени, изглеждат много по-лесни

Когато сте изправени пред сложен житейски проблем или трудна задача на работното място, опитайте се да увеличете психологически разстоянието, като си представите, че наблюдавате отстрани развитието и разрешаването на това предизвикателство. Ако успеете да се дистанцирате, проблемите ще придобият съвсем различен вид.

Активирането на абстрактното мислене понижава чувството на трудност. Физическото манипулиране на разстоянието между вас и задачата води до същия ефект, показва изследване, проведено през 2011 година. Резултатите от него показват, че когато участниците се облегнат назад и съответно се отдалечат от листите със задачи, много по-лесно намират решенията им.

Помага ни да се опознаем

На всеки се случва нещата в живота му толкова да се объркат, че колкото и да се опитва да разберете защо, просто не успява да открие точните причини. В този случай отново може да помогне психологическото отдалечаване.

Резултатите от изследване, проведено през 2010 година, показва: „Когато човек анализира чувства, свързани с негативно лично преживяване от дистанция – например наблюдава себе през очите на муха, кацнала на стената в стаята, той е способен много по-успешно да надмогне емоциите си и да направи обективна преценка на случилото се. В случая абстрактното мислене помага да намалим въздействието на отрицателните емоции в краткосрочен план и да се предпазим от постоянното предъвкване на наранените си чувства в дългосрочен.

Помага ни да вземем мъдро решение, но също така позволява да бъдем манипулирани

Представете си, че се опитвате да вземете трудно решение относно скъпа покупка – дистанцирайте се от този момент, погледнете себе си отстрани или от бъдещето, за да прецените дали ще си заслужава покупката вашата инвестиция.

Изследване, проведено през 2012 година, показва, че потребителите са склонни да похарчат значителна сума пари, когато продуктът им е предлаган като нещо, което ще им служи и в бъдеще, или ще даде страхотни резултати при постоянна употреба.

Помага ни да контролираме емоциите си

Изследване, публикувано през 2012 година, показва, че негативните събития стават по-малко негативни и значително по-слабо емоционално заредени, когато си представим, че са се случили много отдавна или че се случват на някой друг, а ние сме просто свидетел на сцената.

Ако сте чувствителен и емоционален човек, абстрактното мислене определено може да ви помогне да владеете емоциите си.

Пазете се от „Илюзията за обяснителна дълбочина”

Разбира се, не всеки ефект от абстрактното мислене е положителен. Понякога фокусирането в „голямата картина“ крие големи опасности. Една от вредите, които може да нанесе психологическата дистанция, е създаването на илюзията, че нещата в живота ни са много по-добре, отколкото са те в действителност. Този ефект е известен като „Илюзия на обяснителната дълбочина”. В резултат на този ефект хората не разполагат с необходимите факти, за да опишат дадено събитие в детайли, а могат да говорят за него в най-общ план. Затова: Въпреки че народната мъдрост казва, че често не виждаме гората заради дърветата, понякога е по-важно и необходимо да видим дърветата, а не гората.

Помага ни да останем верни на себе си

Психологическата дистанция може да ни направи много по-малко податливи на социално влияние и да увеличи съпротивителните ни сили в ситуации, в които трябва да предприемем действия, за да защитим идеалите, ценностите си, решенията или изборите си.