Пикантни храни като лютите чушки може да имат положителен ефект върху кръвното налягане. Това твърдят китайски учени, съобщи вестник "Дейли мейл".

Изследването, публикувано в сп. Cell Metabolism, показва, че веществото капсаицин, което придава лютивия вкус на този зеленчук, води до разреждане на кръвта и отпускане на кръвоносните съдове.

Правени са опити с лабораторни мишки, страдащи от хипертония. Учените установили, че след подлагането им на диета, богата на капсаицин, кръвното им постепенно се нормализирало.

Сега учените разработват метод, чрез който капсаицинът да бъде извличан, за да бъдат разработени нови медикаменти за лечение на хипертонията.

Капсаицинът може да убива ракови клетки, разкриха преди време учени от Нотингамския университет.