сп. "Обекти"сп. "Обекти" - Лого

3D телевизията - много шум за нищо или скоро и във вашия дом?

3D телевизията - много шум за нищо или скоро и във вашия дом?

Време ли е да сменим стария телевизор с 3D? Наистина ли 2010-та е годината на трите измерения или по-добре да изчакаме още малко, преди да похарчим всичките си спестявания за технология, която може и да не е това, което очакваме?

Ще ядете ли ГМ храни?
GMO rainbow lemon

Ще ядете ли ГМ храни?

Склонни ли сте да купувате генномодифицирани храни, ако знаете, че са такива? Някои проучвания показаха, че у нас отдавна се внасят ГМ продукти, но скоро можем да започнем да четем и по етикетите за съдържанието на ГМО. Ще хапнете ли?

От
Теми
30 март 2010 г.
23 март 2012 г. 14:15
коментар #1
От alvendam alvendam

Днес в едно списание видях нов сорт ягоди, от тази година... бели, с червени семенаSurprised. Струваше за, 5 броя разсади - 65 лв. Сорта се казва "Pineberry" и както             сте се сетили са получени, чрез кръстоска на ананас и ягодаLaughing, бабата на един приятел му казала, че са хубавиWink. Пише че птиците не ги нападат, защото ги мислят за неузрелиCool. Дали бих опитал? Да определено!

23 февруари 2012 г. 16:49
коментар #2
От Николета Ботева

За щастие повечето "противници" и те не знаят за какво са против и/или приемат като факт, че в бъдеще ще ни се наложи да ги приемем ГМ-тата. За мен това е достатъчно :)

Някой по-долу спомена за трансгенни микроорганизми, което ми напомни за един чудничък пример - инсулинът. Айде иди обясни на някой диабетик как трябва да живее в хармония с природата без инсулиновите писалки.

09 февруари 2012 г. 15:23
коментар #3
От Борис Ценов

След като прочетох предишните коментари и се замислих за известно време, осъзнах колко заблудени са противниците на храните, съдържащи продукти от ГМО. Познанията, които са ви нужни да разберете дали генно модифицираните организми са вредни за вас можете да намерите в учебниците по биология за 7-ми - 11-ти клас. Като гледам колко противници има, направо ми става тъжно, че някои хора (при това не малко) са пропиляли 5 години от живота си за да ходят на училище. Когато искате достоверна информация за нещо, питайте компетентни хора. Те ще се радват да ви обяснят, при това безплатно (за съжаление). Не вярвайте на всичко, което четете в интернет и вестници, гледате във филми или слушате по радиото. Тези медии са прекалено лесно-достъпни за всеки, който иска да изкаже мнението си или да саботира нечия градивна идея.

12 септември 2011 г. 12:46
коментар #4
От Светлан Santee

Ще си ги купувам и ям с голям кеф, знаейки колко заблудени хора се страхуват от ГМ-храни Laughing

Защо като не ядете такива храни, не спрете и лекарствата- 50% от тях също са ГМО??

Има едно единствено ГМО, което е било доказано като вредно- една царевица в Германия, която имала ефект върху алергичните към фъстъци. Но вече е изкоренена и учените са си направили труда оттам насетне да правят хиляди тестове за такива реакции върху животни, преди да пуснат съответното ГМО на пазара. Обаче ако има някой тест, в който дадено ГМО изразява свойства вредни за животните, антиГМО сектите веднага писват- видите ли ГМО убило животинките, ergo и хората ще измрат скоро. Laughing

06 май 2011 г. 14:08
коментар #5
От Iskra Petrova

Това, че ГМ храните са безвредни, е напълно нелепо! Всеки, който се поинтересува, може да намери достатъчно достоверна информация за проблемите, които се наблюдават при животните, хранени с гм фураж и добавки, и за рисковете по отношение на хората! Мислите ли, че е случайно, че няколко европейски страни са в силна опозиция на ГМО? Случайно ли е, че Монсанто са заплашвали Европа с проблеми, ако страните от Съюза не са по-толерантни към техните продукти? Хората, които са благосклонни към ГМ продукти и организми, са (в градация) или недостатъчно осведомени, невежи, или подкупени от Монсанто, Пионер и другите ГМО гиганти! На първо място, не би трябвало да се въвеждат масово в употреба продукти, за които няма достатъчно информация за сигурността и ефекта върху човешкото и животинското здраве, да не говорим за предизвикваните промени в природата (мега плевелите, които не могат да бъдат унищожавани дори с трактори - тема от 2008!). Може да погледнете само тези два линка - в Мрежата е пълно с информация по темата: http://www.seedsofdeception.com/GMFree/GMODangers/DangersofGMFoods/index.cfm, http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8148. Има и филм - "Светът според Монсанто"/ The World According to Monsanto (http://www.youtube.com/watch?v=fvGddgHRQyg) - след като го изгледа, всеки може сам да реши за себе си. Всеки от нас има избор - стига да му се дава възможност да знае какво съдържат продуктите в търговската мрежа - да купува или не храни, които оценява според хранителността, здравословността, и етиката на компанията-производител. Най-малкото, ако нямате информация за някой конкретен продукт, купувайте този алтернативен, за който знаете и чийто производител и търговец искате да подпомогнете!

22 март 2011 г. 00:03
коментар #6
От Мария Григорова

Нищо им няма на ГМО храните. Нито от радтителен нито от микробиологичен. Те не съдържат нищо по-различно. ПАРДОН - ГМО дори са за предпочитане - защото са пръскани с по-малко пестициди. Ама вие ако искате давайте на децата си от тия с пестицидите. Все ми е тая. Но се питам - защо противните за ГМО се борят само срещу растителните ГМО, а не срещу микроорганизмите? Защото ако разсъдите - един мутирал бактерий е къде къде по-опасен и лесен за изтърване в природата от няколко стръка, които лесно ще унищожиш. И това е съмо първия от серията ми въпроси, породени от серията несъответствия на всички антиГМО активисти.

А иначе човек винаги се нуждае от някакво обяснение на неблагополучията си. Помните ли - първо всичко от най-малкия обрив до всяко по-тежко заболяване с лекота се обясняваше с Чернобил, после на ред дойдоха нитратите, сега ГМО.

04 януари 2011 г. 08:28
коментар #7
От valeri vla4kov

4ovek kogato ne e zapoznat izpada v glupavo polojenie kato govori prazni prikazki.kakvo kato sa promeneni genite na hranite.qdem gi za da polu4avame energiq za kletkite si.nqma zna4enie kakav e geneti4niq stroej na dadeo rastenie stiga da ne e otrovno.kato qdete svinsko da ne bi da ste mutirali

03 януари 2011 г. 23:47
коментар #8
От Людмила Тодорова Гогова

Съгласна съм ,че няма да имаме друг избор във бъдеще  освен ГМО храните,но съм твърдо против! Не бих дала на детето си нещо генно модифицирано,ако знам ,че  е такова!  Не вярвам ,че с времето хранене с подобни храни няма да измени и нашата генетика.Всичко има последствия,въпросът е до къде ще се изродим ,за да оцелеем!?

14 декември 2010 г. 17:28
коментар #9
От Чавдар Димов

Аз никога  не бих си купил ГМО това е отрова!! Ако продължаваме в същия дух ще се натровим!!!Ама нищо неможе да развали "бизнеса" за париMoney mouth!!!!Yell

14 декември 2010 г. 17:28
коментар #10
От Чавдар Димов

Аз никога  не бих си купил ГМО това е отрова!! Ако продължаваме в същия дух ще се натровим!!!Ама нищо неможе да развали "бизнеса" за париMoney mouth!!!!Yell

24 ноември 2010 г. 14:40
коментар #11
От Желязко Въчев

Ако знам, че продуктите са ГМО не бих си купил! Не съм с консервативно мислене и с две ръце подкрепям всичко що е иновация и прогрес, но когато се отнася за храните съм твърдо против и съм сигурен, че това ще повлияе негативно на човечеството!!! С природата шега не бива!!!

19 юли 2010 г. 14:30
коментар #12
От Милица Мичева

Аз лично не бих си взимала ГМО, стига по етикетите да ни уведомяват, че са такива. За сега все още не съм прочела на нито един от тях за съдържание на ГМО.

За съжаление както казва Асен Тричков - това е бъдещето! Както се вижда, всяко ново изобретение е вредно за здравето. Какво полезно нещо е останало? Най-прост пример с плодовете и зеленчуците - някога поне те бяха полезни, сега вече и това те трови и ти уврежда здравето.

08 април 2010 г. 16:35
коментар #13
От Асен Тричков

Вредно или не без ГМ няма как да се изхранваме никои не иска да обработва и добрива селскостопански култури по класическия начин всеки иска големите пари... Вредно или не мисля, че това е бъдещето...

30 март 2010 г. 22:01
коментар #14
От Plamen Hristozov

В никакъв случай.

Макар, че вече едва ли ще има значение, тъй като сме се натъпкали вече достатъчно с тях...

Срам толкова селскостопанска българска земя да пустее и да се внасят агро-култури от други страни.Yell

Имате мнение по темата? Не сте съгласни? Или просто искате да добавите нещо?

Споделете вашия коментар тук.
За да добавите коментар, е нужно да сте логнати в сайта на сп. Обекти. За да се логнете, натиснете тук, а за да се регистрирате - тук.

Последна снимка

Следете сп. Обекти в Twitter