Датски ресторант с името “Rub og Stub” предлага на своите посетители интересно меню - ястия, сготвени от храна, изхвърлена от големите хранителни вериги, пише PopSci.

Идеята е да се намалят хранителните отпадъци и да се съберат пари, които после да бъдат дарени за някое благотворително начинание.

"В Дания всеки ден се хвърля прекалено много храна", казва основателката на ресторанта Софи Сейлс.

До момента нейното уникално заведение успява да предложи доста широк набор от ястия, започвайки от агнешко и патешко през млечни продукти и плодове. Повечето от продуктите идват от два супермаркета от веригата Coop Danmark, която е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в страната.

Персоналът в Rub og Stub е изцяло от доброволци и всички пари, които заведението изкарва трябва да бъдат дарени за три фондации в Сиера Леоне.

"Един вестник във Франция написа за нас, че сервираме боклук", разказва Сейлс.

"Това звучи сензационно, но не е вярно - продуктите, които ползваме не са с изтекъл срок на годност, просто са изхвърлени".